Jurio Mercedesom, prošao kroz dva crvena i ubio ženu. Dobio 7 godina zatvora: sudac smatra da se 'pokajao reda radi'

Prometnu nesreću skrivio je s 19 godina, danas ima 21. Žena koju je usmrtio, u autu je bila s djetetom

FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija

Ante Barišić, koji je 2022. s 19 godina za volanom Mercedesa prošao kroz dva crvena svjetla i usmrtio vozačicu Honde koja je u autu bila s djetetom, osuđen je nepravomoćno na sedam godina zatvora.

Nakon što su čuli presudu sudskog vijeća splitskog Županijskog suda na čelu sa sucem Dinkom Mešinom, roditelji 21-godišnjaka iz Solina su zaplakali, piše Slobodna Dalmacija. Ako presuda postane pravomoćna, osim sedam godina kazne zatvora, mladić neće smjeti voziti automobil još dodatnih pet godina.

Barišić je u kolovozu 2022. godine oko 23:20 sati, vozeći 123 kilometra na sat tamo gdje je maksimalna dozvoljena brzina 80 km/h, iz smjera Splita prema Kaštelima, dojurio do križanja državne ceste D8 i ulice Put Dragočeva – Tamunić. Iako mu je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo, mladić je Mercedesom u kojem su bila i trojica njegovih prijatelja, nesmanjenom brzinom proletio kroz raskrižje, piše Slobodna Dalmacija.

Prošao kroz dva crvena, htio se ‘pokazati’ prijateljima

Prednjim dijelom svog automobila potom je udario u Hondu, koju je brzinom od 20-ak km na sat vozila D.K., a koja je u križanje ušla dok joj je bilo upaljeno zeleno svjetlo. Od siline udarca Honda se zarotirala te je zadnji njezin dio udario u semafor.

Vozačica je od posljedica zadobivenih ozljeda preminula četiri dana kasnije, a njezinom su djetetu, koje je bilo u vozilu, nagnječena pluća, no preživjelo je. Inače, prije udarca u Hondu, mladić je prošao istom brzinom kroz još jedno crveno svjetlo.

Kako je kasnije utvrđeno, Barišić nije bio pod utjecajem alkohola. Mladić se prvo na ispitivanju branio šutnjom, no kasnije je na ŽDO-u kazao kako je vozio “nešto većom brzinom” kako bi se pokazao svojim prijateljima.

Sudac smatra da se pokajao ‘reda radi’

Sudac Mešin pitao ga je na sudu “je li se sada pokazao” prijateljima, na što mu je ovaj odgovorio da nije. Sudac mu je rekao da je dijete ostavio bez majke te dodao da je žaljenje i kajanje izrazio “reda radi”, da bi umanjio kaznu.

Inače, u Zadru su Barišića početkom 2023. uhvatili u prekoračenju brzine. Dakle, nakon što je skrivio tešku prometnu nesreću s poginulom osobom.

“Znači niste se opametili, niste ovo shvatili ozbiljno. Ovo je vijeće bilo protiv toga da se na vas primjenjuje Zakon o sudovima za mladež. Što bi trebali, kazniti vas nekim pridržajem i ukorom i tako svakom mlađem punoljetniku dati ‘zeleno svjetlo’ da se ovako u prometu ponaša i radi isto što i vi? Ne, policija će vas sad otpratiti u zatvor”, rekao mu je sudac Mešin.