Kakav kaos. Ministrica Vučković zabranila konjske zaprege na Vinkovačkim jesenima, pa ih nakon intervencije gradonačelnika dopustila

Istražujemo zanimljivu pozadinu organizacije poznate kulturne manifestacije

FOTO: Vinkovačke jeseni / Pixsell

Sve do danas poslijepodne bilo je upitno održavanje ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni kako su dosad izgledale. Razlog je zbrka koju je izazvala Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge, koju je izdalo Ministarstvo poljoprivrede. Novo, 58. izdanje manifestacije trebalo bi početi za tri dana, no čita li se pažljivo Naredba, de facto je zabranjeno održavanje Vinkovačkih jeseni s tradicionalnim elementima te popularne i dugogodišnje folklorne manifestacije. Poput, primjerice, neizostavnih konjskih zaprega.

U zadnjoj izmjeni i dopuni Naredbe NN RH 99/23 navodi se: članak 2. u stavku 1. podstavak 16. mijenja se i glasi: » U zonama ograničenja zabranjuje se održavanje sajmova, izložbi, sportskih natjecanja te svih drugih okupljanja životinja kao i održavanje manifestacija na kojima se izlažu proizvodi od mesa svinja.

Vinkovačke jeseni jesu manifestacija sa životinjama, i svakako su u skupini “okupljanje životinja” za koje treba prethodna suglasnost veterinarske inspekcije.

Bez kulena i šunke

Novom naredbom koju je ministrica Marija Vučković potpisala prije tjedan dana nisu dopuštene smotre na kojima će, kao što je tradicija, biti konjske zaprege, jer u Naredbi izrijekom piše da se zabranjuju “sva druga okupljanja životinja”. I tradicionalna ponuda hrane ne uklapa se u odredbe izmijenjenih naredbi. Neće stoga, čita li se Naredba, biti moguća niti uobičajena ugostiteljska ponuda jer je zabranjeno prodavanje proizvoda od svinjskog mesa.

Državni inspektorat ne može, s obzirom na važeće mjere koje je izdalo Ministarstvo poljoprivrede, dati suglasnost za Vinkovačke jeseni. Neslužbeno doznajemo da su iz Inspektorata sugerirali organizatorima ove slavonske manifestacije da se obrate izravno Ministarstvu poljoprivrede i Mariji Vučković.

“Niti jedna manifestacija nije zabranjena pa tako ni održavanje Vinkovačkih jeseni. S obzirom na procjenu rizika i trenutnu epidemiološku situaciju na manifestacijama nije dozvoljeno okupljanje životinja i izlaganje proizvoda od mesa svinja”, potvrđuje Ministarstvo u svom odgovoru na Telegramov upit.

Žustra rasprava na Nacionalnom stožeru

Na prošlotjednom sastanku Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge održanom u Otoku o ovoj se temi, kažu naši izvori, žustro raspravljalo, no ništa nije zaključeno. Navodno je ostalo na tome da se može napraviti iznimka.

Posljednja izmjena Naredbe koja otvara i ovo pitanje, po mišljenju stručnjaka koje smo konzultirali, samo je još jedan detalj u nizu nekonzistentnih i nekompetentnih odluka koje je u jeku afričke svinjske kuge donosio ovaj resor i Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane koju vodi ravnateljica Tatjana Karačić.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić kojeg smo kontaktirali kaže da je nakon našeg poziva pokušao riješiti situaciju. Dogovorio je da će, ipak, sve biti kako je bilo: i svečane konjske zaprege, Slavonci u špenclama, narodnim nošnjama, koji drži kajase (uzde) i upravljaju svatovskom zapregom. Ostat će činjenica da ministrica Vučković i ravnateljica Karačić moraju izbrisati ono što su nedavno napisale.