Kakav obrat u priči o Navaljnom. 'Bila je dogovorena razmjena za FSB-ova ubojicu. Putin se predomislio u posljednji tren...'

Dogovorena je razmjena Navaljnog i dvoje neimenovanih američkih državljana za Vadima Krasikova

(FILES) A screen shows the already imprisoned Russian opposition figure Alexei Navalny (2L) as he listens to his verdict over a series of extremism charges at the IK-6 penal colony, a maximum-security prison some 250 kilometres (155 miles) east of Moscow, in the settlement of Melekhovo in the Vladimir region on August 4, 2023. Russian opposition leader Alexei Navalny died on February 16, 2024 at the Arctic prison colony where he was serving a 19-year-term, Russia's federal penitentiary service said in a statement. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
FOTO: AFP

Ljudi bliski pokojnom lideru ruske oporbe Alekseju Navaljnom objavili su video u kojem tvrde da je ovaj ubijen po nalogu predsjednika Vladimira Putina. Ubojstvo je navodno naređeno baš uoči razmjene zarobljenika u kojoj je Navalni trebao biti zamijenjen za FSB-ovog ubojicu zatvorenog u Njemačkoj.

U videu koji je danas objavljen YouTubeu, naslovljenom “Zašto je Putin sada ubio Navaljnog?”, bliska suradnica pokojnog oporbenog političara Marija Pevčih tvrdi da je dogovor o razmjeni zatvorenika postignut nakon dugotrajnog lobiranja njegovih suradnika. “Navaljni je trebao biti oslobođen u idućih nekoliko dana, odluka o razmjeni već je bila donesena”, ističe. Pevčih je dodala da je ruski oligarh Roman Abramovič posredovao u postizanju dogovora kao veza između zapadnih dužnosnika i Putina, prenosi Politico, koji nije uspio potvrditi te navode.

Putin se predomislio

Suradnica Navaljnog tvrdi da je dogovor uključivao Vadima Krasikova, agenta FSB-a zatvorenog u Njemačkoj zbog ubojstva bivšeg čečenskog zapovjednika 2019. Osim Navaljnog, Moskva je navodno bila spremna osloboditi i “dva američka državljanina”. Pevčih je dodala kako je 15. veljače dobila potvrdu da će se takva zamjena dogoditi, ali vjeruje da se Putin nakon toga predomislio.

Pevčih pretpostavlja da je Putin rezonirao ovako: “Budući da sad znam da su načelno spremni razmijeniti Krasikova, samo se trebam riješiti Navaljnog, i ponuditi nekog drugog u pravom trenutku. Pevčih smatra kako je takav način razmišljanja apsolutno nelogičan te iracionalan. “To je ponašanje ludog mafijaša. Ali stvar je u tome da je Putin poludio od mržnje prema Navaljnom”, rekla je.

Kremlj zasad nije komentirao navode tima pokojnog Navaljnog.

Već se govorilo o razmjeni

Samo dan nakon što je Pevčih dobila navodnu potvrdu da će doći do razmjene, 16. veljače, objavljeno je da se Navaljni onesvijestio i umro nakon šetnje u kaznenoj koloniji u kojoj je izdržavao kaznu. U video objavljenom na YouTubeu Pevčih nije spomenula imena dvojice američkih državljana navodno uključenih u dogovor. Politico nagađa da bi se moglo raditi o američkim novinarima Evanu Gershkovichu i Paulu Whelanu. Obojica bili zatvorena u Rusiji pod optužbama za špijunažu.

Telegram je prije nekoliko mjeseci prenio priču o pregovorima koji su se vodili o zamjeni Navaljnog i dvojice novinara za FSB-ovog asasina.

Indirektna poruka kremaljskog diktatora

U intervjuu s američkim desničarskim TV voditeljem Tuckerom Carlsonom ranije ovog mjeseca, Putin je rekao da ne isključuje dogovor o oslobađanju novinara Wall Street Journala Gershkovicha “ako naši partneri poduzmu recipročne korake”. Zatim je govorio o osobi “koja je zbog patriotskih osjećaja je eliminirala bandita u jednoj od europskih prijestolnica”. Tu su izjavu mnogi shvatili kao indirektnu poruku kako Putin želi zamijeniti američkog novinara za Krasikova.

Pevčih je kazala da su Navaljnijevi saveznici od početka rata u Ukrajini radili na planu da ga izbave iz Rusije. Rekla je da su uložili očajničke napore i pokušali pronaći posrednike te da su čak prišli pokojnom Henryju Kissingeru, no da zapadne vlade nisu pokazale nužnu političku volju. “Dužnosnici, američki i njemački, kimali su s razumijevanjem. Pričali su koliko je važno pomoći Navaljnom i političkim zatvorenicima, rukovali se, obećavali i ništa nisu učinili”.