Rusija i SAD vode tajne pregovore o brutalnom egzekutoru iz Berlina. WSJ: ‘Putin u zamjenu nudi Navalnog’

Ruski predsjednik silno želi da se u Rusiju vrati plaćeni ubojica Vadim Krasikov

FOTO: AFP/Berlin Police

Sjedinjene Američke Države i Ruska Federacija vode pregovore o razmjeni zatvorenika, a među imenima se spominje i ruski oporbeni čelnik Aleksej Navalni, dok Rusija želi da joj se vrati osuđeni ubojica Vadim Krasikov, doznaje The Wall Street Journal.

Zapadni dužnosnici ističu da Moskva pokreće pitanje razmjene Krasikova od 2021., kada je ruski ubojica osuđen na doživotni zatvor u Njemačkoj za ubojstvo bivšeg čečenskog zapovjednika Zelimhana Hangošvilija.

Američki državljani Paul Whelan, kojeg je Rusija osudila zbog optužbi za špijunažu, i novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich, koji se od ožujka nalazi u istražnom zatvoru u Moskvi pod istim optužbama, također su među imenima koja se spominju u razmjeni.

Joe Biden sve nagovijestio

Visoki zapadni dužnosnik uključen u pregovore o razmjeni s Rusijom rekao je za WSJ da je Putin zainteresiran samo za razmjenu Krasikova. “Dužnosnici u nekoliko zemalja rekli su da je moguć multilateralni dogovor o razmjeni ruskih zatvorenika u zapadnim zemljama za zapadne državljane koji se drže u Rusiji, kao i za zatvorene disidente poput Alekseja Navaljnog”, istaknuo je.

WSJ je primijetio da je američki predsjednik Joe Biden u srpnju izjavio da ozbiljno razmišlja o razgovorima s Kremljom o razmjeni ruskih zatvorenika kako bi se Gershkovich vratio kući, ali nije dao nikakve detalje.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je u travnju da će Rusija razmotriti mogućnost zamjene tek nakon presude u slučaju Gershkovich.

Likvidacija pred djecom u berlinskom parku

U međuvremenu, Berlin nije naznačio razmatra li mogućnost razmjene Krasikova. Takva bi se razmjena navodno mogla suočiti s određenim izazovima u Njemačkoj, budući da su vladini odvjetnici prošle godine izdali pravno mišljenje u kojem stoji da osuđeni ubojica ne može biti razmijenjen.

Zapadni dužnosnici kažu da bi bilo kakvi razgovori koji bi uključivali Krasikova bili osjetljivi i nepredvidivi, s obzirom na težinu njegova zločina. Njemački sud presudio je da je Rusija naručila Hangošvilijevo ubojstvo, počinjeno u podne u parku u blizini ureda njemačkog kancelara.

Ruski ubojica lovio je svoju žrtvu na biciklu i ubio Hangošvilija u vrijeme ručka u blizini prepunog igrališta u središnjem berlinskom gradskom parku. Prvo ga je upucao u leđa, potom je sišao s bicikla i hladnokrvno mu dva puta pucao u glavu, i to pred djecom i roditeljima u parku.

Velika vrijednost za Putina

Njemački sud utvrdio je da je ubojstvo Hangošvilija, čovjeka koji je, kako tvrdi Moskva, predvodio teroristički napad u Rusiji 2004., bila namjerna okrutna poruka Rusije svojim neprijateljima u inozemstvu, govoreći im da čak i ako su tražili azil na Zapadu, i dalje će ih loviti.

Neposredno prije izricanja presude Krasikovu 2021., ruski predsjednik Vladimir Putin navodno je naredio Nikolaju Patruševu, svom glavnom savjetniku za sigurnost, da istraži mogućnost razmjene zarobljenika kako bi se Krasikov oslobodio. WSJ smatra kako to naglašava koliko je Krasikov važan Putinu.