Kako prepoznati online prevarante: 'Gospođa u zrelim godinama, s pristojnom ušteđevinom...'

Splitska policija objavila je kako prepoznati online prevarante

Ilustracija elektronički mediji 26.07.2018., Zagreb - Ilustracija elektronicki mediji.r Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

Splitska policija slikovitom je pričom opisala vrstu prijevare na koju u posljednje vrijeme nasjeda sve više ljudi.

“Gospođa u zrelim godinama, s pristojnom životnom ušteđevinom, unatrag godinu dana dopisuje s osobom koju je upoznala preko društvene mreže, a koja je navodno ‘ugledni liječnik’. Traži od nje uplatu novca kako bi riješio svoju tešku životnu situaciju, a nakon što se oslobodi iz ruku otmičara, obećao je doći u Dalmaciju gdje se nada da će provesti ugodno i romantično vrijeme sa svojom dragom”, opisuju početak romantične priče zbog koje će “gospođa u zrelim godinama” uskoro završiti na policiji.

Ovo se može dogoditi bilo kome

Slučaj se dalje razvija nakon što, u želji da pomogne muškarcu za kojeg ima intenzivne osjećaje, žena na njegov račun uplaćuje 15.000 eura na račun koji joj je njezin internetski prijatelj poslao, a budući da mu je potrebno još novca, planira prodati jednu svoju nekretninu.

”Gospođa ne sumnja u iskrenost i dobre namjere svoga prijatelja s kojim se dopisuje svakodnevno, dok ne shvati da se jednog dana osoba više ne javlja preko društvenih mreža i da je prekinuo svaki kontakt s njom. Ova priča se može dogoditi bilo kome”, kažu iz policije.

Kako prepoznati prevaranta

Žrtve ovakvih, takozvanih romantičnih prijevara, počinitelji vrebaju na svim društvenim mrežama, a posebno na onima specijaliziranim za pronalaženje partnera. Znakovi koji bi trebali upućivati na to da vas novi poznanik na društvenoj mreži želi samo prevariti su, primjerice, iskazivanje snažnih osjećaja u vrlo kratkom vremenu i zahtjev da se dopisivanje i razgovor nastavi na privatnoj platformi.

Još jedan od znakova da vas netko želi nasamariti jest i siromašan profil, na primjer ima samo jednu sliku na profilu koji je tek nedavno otvoren. Takve osobe mogle bi tražiti od žrtava da im pošalju fotografije intimnih dijelova tijela, traže novac jer se nalaze u teškoj situaciji, predlažu ulaganje u kriptovalute… Prevaranti žrtvama obećavaju susret, možda čak i brak, ali svaki put u zadnji čas nešto iskrsne pa do susreta uživo ne može doći.

Policija apelira da se nikome ne šalju fotografije za koje bi vas kasnije mogli ucjenjivati objavljivanjem ako ne platite te da ni u kojem slučaju ne šaljete novac, posebno ako ste jednom poslali pa vas ta osoba traži još. “Osobu s druge strane ne zanima romantično druženje niti ikakvo partnerstvo, nego samo vaš novac”, ističe policija i dodaje da se nikada nikome ne daju svoji osobni podaci.