Zaljubila se u 'Amerikanca' s Facebooka i ostala bez 22.000 eura. Policija apelira da se građani služe zdravim razumom

Napisao joj je da će doći živjeti s njom u Hrvatsku i da joj je poslao paket s obiteljskom ušteđevinom, no tada su nastali problemi

09.01.2023., Zagreb - Ilustracija - Euro.
 Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Varaždinska policija zaprimila je kaznenu prijavu 69-godišnjakinje koja sumnja da je prevarena. Ona je tijekom svibnja na društvenim mrežama komunicirala s nepoznatom osobom koja ju je uvjerila da se poznaju od ranije. Muškarac s kojim je komunicirala joj je rekao da je u Americi. Obećao joj je romantičnu vezu i da će doći živjeti s njom u Hrvatsku.

Nakon toga je od njega dobila poruku da je krenuo na put te da su ga na putu zarobili. Napisao joj je da je na njezino ime poslao paket s obiteljskom ušteđevinom i zlatom. Nakon toga je dobila poruke od dostavne tvrtke u kojoj su joj potvrdili zaprimanje paketa i zatražili plaćanje osiguranja, dostave paketa i plaćanje carine.

Stigla obavijest o nasljedstvu

Na društvenoj mreži je potom dobila obavijest o nasljedstvu-darivanju u iznosu od 380.000 eura, ali uz uvjet da prvo mora platiti neke troškove. 69-godišnjakinja je u nekoliko navrata uplatila razne iznose na razne inozemne račune otvorene u Italiji i Španjolskoj.

Kako paket kao ni nasljedstvo nije dobila, shvatila je da je prevarena. Materijalna šteta procjenjuje se na oko 22.000 eura. Policija radi na pronalasku počinitelja ovog kaznenog djela.

Prevarant laže da želi vezu

Iz policije upozoravaju građane da se u ovom slučaju radi o “romantičnoj prijevari”, jednoj od najčešćih financijskih online prijevara u kojoj prevarant laže o tome da želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-maila kako bi pokrao svoju žrtvu.

Pozivaju na oprez u komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. “Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise”, navode u policiji.

‘Odustanite od komunikacije’

Građane upozoravaju da ne komuniciraju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža.

“Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac. Ako posumnjate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192!”, navode u priopćenju iz policije.