Kako su omraženi militanti perfidnom propagandom zadobili podršku arapskog svijeta: čini se da je njihova popularnost nadišla i vjerske podjele

Stručnjaci kažu da su hutisti majstori propagande

Devetnaestogodišnji Rashid al-Haddad gledao je ravno u kameru na svom mobitelu dok je snimao kako se njegov gumenjak približava teretnom brodu povezanom s Izraelom koji je postao nevjerojatna turistička atrakcija otkako su ga krajem prošle godine zauzeli hutisti. Snimku s broda, koji sada čami uz jemensku obalu, podijelio je na društvenim mrežama, a svojim pratiteljima poručio je da je ”Jemen s Palestinom do pobjede”, piše Financial Times.

Snimka je u međuvremenu nestala s njegovog profila, a prije toga ispod objave su se nizali komentari podrške. ”Hvala Bogu na hutistima. Oni su jedini Arapi koji pomažu Palestini”, napisao je jedan Iračanin.

Haddad je rekao da on nije član militantne skupine iz Jemena koja već tjednima napade brodove u Crvenom moru i neće stati dok, kažu, ne završi rat u Gazi. Snimke koje Haddad objavljuje dosegnuli su milijune pregleda, a mlađi korisnici prozvali su ga “TimHouthi Chalamet” zbog njegove sličnosti s holivudskom zvijezdom Timotheejem Chalametom.

@vicenews

Rashid al-Haddad, dubbed ‘Timhouthi Chalamet’ by social media users, appears to be part of a new online trend where influencers post content to promote their side of a given conflict. #houthi #gaza #yemen #redsea

♬ original sound – VICE News

Ovo je jedan od primjera u kojemu hutisti na društvenim mrežama stječu sve više obožavatelja i podrške diljem arapskog svijeta. Njihova popularnost izgleda nadilazi vjerske podjele. “Među svim mojim prijateljima postoji potpuno pozitivna percepcija hutista. Trenutno nitko nema jednu lošu stvar za reći o njima”, rekao je 28-godišnji Jordanac koji živi u Velikoj Britaniji.

Komentari odražavaju rastući bijes javnosti u arapskom i muslimanskom svijetu zbog rata Izraela i Hamasa u Gazi. Više od 25.000 Palestinaca ubijeno je u enklavi, prema palestinskim dužnosnicima, a velika većina od 2,3 milijuna stanovnika raseljena je zbog rata izazvanog Hamasovim napadom na Izrael 7. listopada. Prema izraelskim podacima, u napadu je ubijeno najmanje 1200 Izraelaca.

Hutisti su svoj bijes usmjerili na dvostruke standarde i nevoljkost Zapada da pozove Izrael na odgovornost, ne samo za ovaj rat, već i za njegov odnos prema Palestincima zbog proteklih 75 godina. “Nisu učinili ništa da zaustave zločine u Gazi. Ali čim su globalna trgovina i brodarstvo bili ugroženi, odjednom su krenuli u akciju”, rekla je 27-godišnja Bushra Hind iz Kuvajta.

Majstori propagande

Iako hutisti imaju veze s Iranom, nisu toliko ideološki povezani s Teheranom kao drugi militanti u regiji. No, približili su se Islamskoj republici, što im je pomoglo u devetogodišnjem ratu protiv koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja je intervenirala u građanskom sukobu u Jemenu 2015. godine. Stotine tisuća Jemenaca ubijene su u borbama ili su preminuli od posljedica gladi i bolesti koje su zavladale zemljom, no hutisti su uspjeli zadržati veći dio Jemena, uključujući glavni grad Sanu.

Ibrahim Jalal, jemenski učenjak na Institutu za Bliski istok i partner u Horizon Insightsu, rekao je da su Hutiji odavno pokazali da su majstori propagande, a način na koji su se pridružili Gazi “nije iznimka”.

“Predstavljajući se kao branitelji Palestine, oni su pojačali svoje napade i isplivali na površinu kao vrlo popularni akteri”, rekao je Jalal i dodao da se hutisti suprotstavljaju arapskim državama koje su se okrenule diplomaciji, a ne vojnoj moći.

Zabrinjavajuća podrška

Anketa Palestinskog centra za istraživanje politike i istraživanja provedena krajem 2023. pokazala je da su stanovnici Gaze i okupirane Zapadne obale ocijenili odgovor Jemena na rat Izraela i Hamasa kao najzadovoljavajućiji među regionalnim akterima. U Jemenu, gdje mnogi inače mrze hutiste, skupinu sada hvale više nego ikad, a pohvale dolaze čak i od njihovih glavnih rivala koji su udare na brodske ciljeve nazvali pravednima.

Povećanje javne potpore uznemirilo je mnoge Jemence i skupine za ljudska prava, koji kažu da su hutisti postali još represivniji jer su sada dodatno učvrstili vlast kod kuće. “Međunarodni porast podrške hutistima daje pokriće da još više krše ljudska prava vlastitog naroda”, ističe Niku Jafarnia, jemenski istraživač za Human Rights Watch.

Skupina je dokumentirala kako su hutisti naoružali humanitarnu pomoć, regrutirali i rasporedili tisuće djece vojnika i slomili slobodu izražavanja i ženski pokret. Jafarnia je dodao: “Nitko ne obraća pozornost na činjenicu da, iako tvrde da štite Palestince od Izraela, devet godina pod ospadom drže treći po veličini jemenski grad Taiz”.