Kako su ruski časnici izdali Putina i omogućili Ukrajincima masivni napad na centar vojne moći na Krimu

Motivaciju za izdaju navodno su potaknuli problemi s plaćama i nezadovoljstvo Putinovim režimom

FOTO: Profimedia

Novi oružani pokret otpora na Krimu, pod nazivom Ateš, postaje ključni faktor u ukrajinskoj strategiji protiv ruske okupacije. Ovaj pokret, koji uključuje Ukrajince i krimske Tatare, aktivno podržava ukrajinsku vojsku i pomogao je otkriti ozbiljne nedostatke u ruskom protuzračnom sustavu obrane. Članovi pokreta su napravili na desetke skrovišta s eksplozivom, oružjem i streljivom, a partizanske operacije izvode i u Rusiji.

U ekskluzivnom razgovoru za Kyiv Post, pripadnici Ateša otkrivaju kako su pružili ključne obavještajne informacije Kijevu, što je doprinijelo učinkovitosti ukrajinskih napada na Krimu. Nedavni napadi ukazuju na ozbiljne probleme u ruskom sustavu protuzračne obrane, uključujući uništenje sofisticiranog sustava S-400 Trijumf.

Napadi su također razotkrili velike slabosti u ruskoj sposobnosti zaštite svojih vojnih ciljeva na Krimu. Sjedište ruske Crnomorske flote u Sevastopolju u petak je teško oštećeno u ukrajinskom raketnom napadu. Ozlijeđene su stotine vojnika i ubijeno je njih preko 30, a kako tvrde pripadnici Ateša, sve se to dogodilo zahvaljujući njima, odnosno ruskim vojnicima koji su za novac izdali Putina.

Ključna uloga Ateša

Izdaja se navodno dogodila tijekom sastanka na kojem su sudjelovali visoki ruski vojni dužnosnici, uključujući zapovjednika Crnomorske flote Viktora Sokolova. Ne zna je li admiral preživio ovaj napad. Ukrajinci su prvo tvrdili kako je poginuo, a onda su Rusi objavili video sa sastanka na kojem je i on bio online uključen s Krima.

Andrij Jusov, predstavnik ukrajinske obrambene obavještajne službe GRU, potvrdio je za Kyiv Post da surađuju s partizanima i da su upravo oni odigrali ključnu ulogu u nedavnim ukrajinskim udarima na ruske mete na okupiranom Krimu. Putinovi časnici s Krima pružili su obavještajne podatke Ukrajini, a motivaciju za izdaju navodno su potaknuli problemi s plaćama i nezadovoljstvo Putinovim režimom. Vojnici, koji su im dostavili obavještajne podatke, smatraju da je Putin tiranin koji “vodi zločinački rat i da on mora prestati”.

Ateš je također igrao ključnu ulogu u napadima na ruske vojne brodove i podmornicu, što Moskvi znatno otežava održavanje kontrole nad Krimom. Ukrajina je odlučila zagorčati Putinu život na Krimu i otežati mu korištenje poluotoka kao logističkog središta za kontrolu južne Ukrajine.

Sramota za Putina

Marcus Keupp, njemački stručnjak za vojna pitanja, napomenuo je u razgovoru za DW da su napadi na Krimu pokazali kako ruska protuzračna obrana nije u stanju presresti zapadne krstareće rakete. “Ukrajina u tim napadima na meti nema samo vojne već i simbolične ciljeve, kao što je sjedište ruske Crnomorske flote, ‘najsvetiji’ vojni objekt na cijelom Krimu. Prizori koji su se mogli vidjeti na snimkama jasno pokazuju da onaj, tko se tamo nalazio, vjerojatno više nije među živima. To je potpuna katastrofa za Rusiju”, naglašava njemački vojni stručnjak.

Keupp smatra da je nesposobnost Moskve da zaštiti Krim od napada velika sramota za Putina koji je godinama promicao useljavanje iz Rusije na Krim. Kada je Rusija pokrenula veliki napad na Ukrajinu u veljači 2022., iskoristila je svoje vojne snage stacionirane na Krimu kako bi proširila okupirana područja prema regijama Herson i Zaporižje. Tijekom ovog napada, Rusija je uspostavila kopneni most koji povezuje okupirane dijelove istočne Ukrajine.

Krim se koristi, zajedno s Crnomorskom flotom, kao platforma za lansiranje raketnih napada na Ukrajinu. Stoga je glavni vojni cilj Kijeva eliminirati prijetnju koja dolazi s Krima.