Kašmiru, regiji oko koje su dvije nuklearne sile ratovale više puta, ukinut je poseban status. Moraju održati izbore

Kriza u Kašmiru datira traje od 1947. kada je Britanija napustila to područje

Indian army soldiers stand guard as a Kashmiri family walks past the Gadole forest of Kokernag in south Kashmir's Anantnag district on September 16, 2023. Five Indian officers and two suspected rebels were killed in separate gun battles this week in Indian-administered Kashmir, with clashes ongoing, officials in the disputed region said. (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Indijski Vrhovni sud u ponedjeljak je potvrdio odluku vlade premijera Narendre Modija iz 2019. o ukidanju posebnog statusa države Jammu i Kašmir i odredio 30. rujna iduće godine kao krajnji rok za održavanje izbora.

Kriza u Kašmiru, jedinoj indijskoj regiji u kojoj većinu čine muslimani, datira još iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije, a Indija i Pakistan se nakon britanske kolonijalne vladavine osamostalile.

Pakistan i Indija su 1947. godine ušli u prvi rat za Kašmir. Istim povodom dvije zemlje su ratovale ponovo 1965. i 1999. godine. Indija kontrolira oko 45 posto Kašmira, Pakistan oko 35, a Kina 20 posto. Indijski dio je nazvan Jammu i Kašmir i danas je jedina dominantno muslimanska pokrajina u Indiji.

Izbori u Indiji u svibnju

Jednoglasna odluka vijeća sastavljenog od pet sudaca stigla je kao odgovor na više desetaka peticija koje osporavaju odluku o ukidanju posebnog statusa indijske države Jammu i Kašmir te naknadne odluke da se to područje podijeli na dva zasebna teritorija pod isključivo saveznom upravom, tj. New Delhija, na Jammu i Kašmir na zapadu i Ladakh na istoku.

Nakon što je to područje tješnje integrirano s Indijom, u skladu s obećanjem Modijeve stranke Bharatiya Janata (BJP), odluka Vrhovnog suda je pripremila teren za izbore. Opći izbori u Indiji su zakazani za svibanj.

Status savezne države

New Delhi je ukinuo Kašmiru poseban status koji je imao po 370. članku Ustava iz 1947. godine. Članak 370. indijskog ustava davao je, naime, Jammu i Kašmiru poseban status i dopuštao je središnjoj vladi u New Delhiju da donosi zakone samo o obrani, vanjskim poslovima i komunikacijama, a ostalo je ovisilo o mjesnom parlamentu.

Sud je obrazložio da je poseban status bila privremena odredba ustava i naredio da taj savezni teritorij mora što je prije moguće steći status savezne države.