Kasni isporuka starih njemačkih tramvaja koje je ZET kupio. I nemaju ni klimu

Jedanaest njemačkih tramvaja nabavljenih za 2,7 milijuna eura već su trebali stići

FOTO: ZET

Novi, odnosno stari tramvaji kojima je ZET trebao popuniti svoj vozni park, kasne u dolasku iz njemačkog Augsburga. Prema ugovoru, već su trebali biti na ulicama, no nisu stigli ni do garaže Zagrebačkog električnog tramvaja.

Isporuka prvog tramvaja trebala je biti još u rujnu. Tijekom sljedećih mjesec dana na tom tramvaju trebalo je obaviti pripremu kako bi na tračnice Zagreba izašao spreman za prihvat putnika, no to se nije dogodilo.

Tramvaji koji stižu nemaju klimu

U ZET-u se neslužbeno moglo čuti da, osim što kasne, 11 niskopodnih tramvaja tipa GT6-M, njemačkog proizvođača ADtranz kupljenih za 2,7 milijuna eura nemaju niti klima uređaje. Zagrepčani dobro znaju kako se voziti u starim tramvajima bez klime u ljetnim mjesecima, a oduševljeni nisu ni vozači.

Gdje je zapelo i kako je došlo do toga da su kupljeni stari tramvaji u kojima nema rashladnih uređaja, pitali smo ZET. Navode da tramvaji kasne zbog ishođenja dozvola za njihov prijevoz, a klimu možda ugrade.

Njemački tramvaji dolaze u ZET
Njemački tramvaji koji dolaze u Zagreb ZET

Kasne zbog dozvola za prijevoz

“Zbog nešto duže procedure ishođenja svih potrebnih dozvola za organizaciju izvanrednog prijevoza tramvaja do Zagreba od strane isporučitelja iz Augsburga, isporuka prvog rabljenog tramvaja se očekuje tijekom studenoga.

Tramvaji iz Augsburga nisu opremljeni klimatizacijskim sustavom već ventilacijom, što je uobičajeno za vozila iz tog razdoblja, no ZET će razmotriti mogućnosti ugradnje klimatizacije”, navode u ZET-u.