Kenijci su imali velika očekivanja od Charlesova posjeta, no čini se da ih je razočarao. Kralj se nije ispričao

Kolonijalno ugnjetavanje obilježilo je povijest zemlje

Britain's King Charles III reacts as he meets with members of the Syrian diaspora community after officially launching Syria's House, a temporary Syrian community tent, in Trafalgar Square, central London, on February 14, 2023 where members of the Syrian community can get together to support those affected by the recent earthquakes in north-west Syria. - The 7.8-magnitude earthquake on February 6 has killed at least 35,000 people and devastated swathes of Syria and neighbouring Turkey. (Photo by Stefan Rousseau / POOL / AFP)
FOTO: AFP

“Ne može biti izgovora” za britanske kolonijalne zločine protiv Kenijaca, izjavio je danas britanski kralj Charles III. tijekom boravka u toj istočnoafričkoj zemlji, no izostala je puna isprika i molba za oprost koju su neki tražili.

“Užasno nasilje koje se ne može opravdati počinjeno je nad Kenijcima dok su vodili bolnu borbu za neovisnost i suverenitet. I za to nema isprika”, rekao je britanski suveren na državničkoj večeri koju je organizirao kenijski predsjednik William Ruto.

Charles je također rekao da se nada da će se susresti s ljudima čiji su životi, kao i životi njihovih bližnjih, bili teško pogođeni kolonijalnim ugnjetavanjem.

Kenija slavi 60. godišnjicu neovisnosti od Britanije

“Ništa ne može promijeniti prošlost, ali ako se uhvatimo u koštac s našom prošlošću iskreno i otvoreno, možda možemo pokazati snagu našeg prijateljstva danas i, čineći to, nadam se da možemo nastaviti graditi tješnji odnos u godinama koje dolaze”, poručio je britanski monarh.

Kenijski predsjednik pozvao je kralja i kraljicu u petodnevni državni posjet, njihov prvi posjet nekoj zemlji Commonwealtha, koji će ojačati odnos Ujedinjenog Kraljevstva s Kenijom kroz “meku diplomaciju” britanske kraljevske obitelji.

Kenija slavi 60. godišnjicu neovisnosti od Britanije, a Charles III. je nakon svečanog dočeka održao bilateralni sastanak s kenijskim državnikom, dok je Camilla odvojeno razgovarala s Rachel Ruto.

London obeštetio više od 5000 Kenijaca

Britanski veleposlanik u Keniji je izjavio da ovaj posjet naglašava “čvrsto i dinamično partnerstvo između Ujedinjenog Kraljevstva i Kenije”, a Buckinghamska palača je priopćila da će to biti prilika da se evociraju “najbolniji trenuci zajedničke povijesti”.

Jedna od najkrvavijih epizoda je pobuna Mau Mau u čijoj je represiji između 1952. i 1960. britanska kolonijalna vlast ubila preko 10.000 ljudi.

Godine 2013., nakon dugogodišnjeg spora, London je obeštetio više od 5000 Kenijaca koji su sudjelovali u toj pobuni sa oko 3000 eura.