Klinci uhićeni zbog desničarskog terorizma imaju 14 i 16 godina. Vjerojatno su ih vrbovali preko interneta

Bili su povezani s istomišljenicima u Njemačkoj, Litvi, Rumunjskoj i Italiji

Cure detalji o osobama uhićenim u sklopu velike međunarodne operacije protiv desničarskog terorizma, u kojoj je uhićeno dvoje osoba iz Hrvatske maloljetne dobi. Kako neslužbeno doznaje HRT, jedan od dvojice uhićenih ima 16 godina, dok je drugi mlađi i ima tek 14 godina. Obojica su uhićena na području središnje Hrvatske, jugoistočno od Zagreba.

Za sada još uvijek nije poznato za što se točno tereti uhićen, kao niti koja je bila njihova uloga u organizaciji. Za sada također nije poznato koji je uopće bio cilj organizacije. HRT navodi kako je najopasnije to što je policija izvijestila da su se praćenjem njihovih aktivnosti pojavili pokazatelji da je jedan od njih trebao izvesti neku konkretnu akciju. Policija nije otkrila o kakvoj je akciji riječ.

Imali su priručnike o izradi oružja 3D printerom

Akcija je provedena u Hrvatskoj, Njemačkoj, Litvi, Rumunjskoj i Italiji, priopćilo je Ravnateljstvo policije, uz podršku Eurojusta i Europola. Policija je u svojem priopćenju također navela da su osumnjičenici koristili online platformu, na kojoj su širili nasilnu ekstremističku propagandu, te aktivno vrbovali nove članove. Razmjenjivali su i priručnike o izradi oružja 3D printerom.

Za neke od članova organizacije se vjeruje da su autori vlastitih manifesta, te da imaju pristup oružju. “Usprkos činjenici da su neki od osumnjičenika prilično mladi, pokazatelji su upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju”, navodi policija. Slučaj je otvoren u srpnju 2023. godine na zahtjev belgijskih tijela.