Pala banda mladih terorista, dvojica žive u Hrvatskoj: 'Naučili su kako printati oružje, postojao je rizik da uskoro krenu u akciju'

Akcija je koordinirano provedena u više europskih država

FOTO: Pixsell, AFP

U međunarodnoj operaciji protiv desničarskog terorizma uhićeno je petero osumnjičenika, a još sedam drugih ispitano je u različitim zemljama. Iz Hrvatske su ovim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene dvije osobe, obje maloljetne pa policija nije davala više podataka.

Akciju su podržali Eurojust i Europol, a provedena je u Hrvatskoj, Njemačkoj, Litvi, Rumunjskoj i Italiji, priopćilo je Ravnateljstvo policije.

Imali priručnike o 3D printanju oružja

“Osumnjičenici navodno pripadaju desničarskoj organizaciji koja za terorističke aktivnosti koristi online platformu, među ostalim i za širenje nasilne ekstremističke propagande, aktivno vrbovanje novih članova i razmjenu priručnika o oružju iz 3D pisača. Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju. Usprkos činjenici da su neki od osumnjičenika prilično mladi, pokazatelji su upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju”, navedeno je u priopćenju policije.

Slučaj je otvorio Eurojust u srpnju 2023. godine na zahtjev belgijskih tijela. Na akcijski dan uspostavljen je zajednički operativni stožer u sjedištu Europola u cilju koordinacije različitih aktivnosti koje su se istovremeno odvijale u svim uključenim zemljama. Osim toga, Europolovi stručnjaci su upućeni u Belgiju, Italiju, Litvu i Hrvatsku kako bi pomogli pri razmjeni informacija između svih uključenih zemalja u stvarnom vremenu, ističe se u priopćenju.

Razmijenili više od 350 SIENA poruka

Na kraju se navodi da Europolov Europski centar za borbu protiv terorizma (ECTC) pruža svoju podršku još od srpnja 2023. godine te da je okupio uključene istražitelje iz cijele Europe kako bi se utvrdila zajednička strategija i pripremio posljednji dan akcije.

“Intenzivno su se razmjenjivale informacije uz pomoć Europola – u okviru ove istrage razmijenjeno je više od 350 SIENA poruka”, zaključuje Ravnateljstvo policije.