Kod Grubišnog Polja otkrivene ogromne količine plina. Ina: 'Hitno želimo pokrenuti proizvodnju'

Iz Ine javljaju o dosta velikom otkriću na bušotini Veliki Rastovac-1

FOTO: Ina

INA je maloprije izvijestila o komercijalnom otkriću plina na bušotini Veliki Rastovac-1, nedaleko od Grubišnog Polja.

“Ispitivanjem je potvrđena komercijalna proizvodnost bušotine i odlična ležišna svojstva te je tijekom testiranja ostvaren maksimalni dotok od oko 145.000 m³ na dan, što u ovom trenutku predstavlja nešto više od sedam posto ukupne dnevne Inine proizvodnje plina”, priopćili su iz kompanije.

Istražna bušotina dubine 1095 m nalazi se u Općini Grubišno Polje i prva je od pet planiranih istražnih bušotina u prvoj fazi istraživanja na prostoru DRAVA-03, navode. Nakon ishođenja eksploatacijskog polja za to otkriće, INA na njemu planira izbušiti dodatnu razradnu bušotinu, izgraditi priključni plinovod te privesti obje bušotine u proizvodnju do kraja 2027. godine, priopćili su.

‘Opet smo dokazali da INA igra ključnu ulogu’

“Prijavili smo komercijalno otkriće nadležnim institucijama i ponovno dokazali da INA igra ključnu ulogu kada je riječ o aktivnostima istraživanja i proizvodnje nafte i plina u Hrvatskoj”, rekla je predsjednica Uprave Ine Zsuzsanna Ortutay.

“Brzina pokretanja proizvodnje s nove bušotine ovisit će o trajanju postupka izdavanja svih potrebnih dozvola, a vjerujemo da u suradnji s našim partnerima u nadležnim ministarstvima možemo to razdoblje znatno skratiti kako bismo pridonijeli sigurnosti opskrbe i dobrobiti cijelog hrvatskog društva”, dodala je.

‘Brži početak proizvodnje svima u interesu’

Iz kompanije navode da je brži početak proizvodnje s nove bušotine “u interesu Ine kao investitora, ali i države te regionalne i lokalne zajednice” koja će ostvariti “dodatne prihode” podjelom proizvodnje, naplatom rudne rente i naknada koje investitor plaća tijekom cijelog životnog vijeka polja.

Otkriće novog plinskog polja otvara mogućnosti za dodatne istražne radove na prostoru DRAVA-03. Rezultat je to intenzivnog istražnog ciklusa u Panonskom bazenu koji INA provodi već dulji niz godina, a koji se nastavlja i u 2024. godini. Samo u posljednjih pet godina INA je u aktivnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina uložila oko 450 milijuna eura, dodali su iz kompanije.