Obračun s Hamasom još nije ni okončan, a Izrael već planira nove akcije: 'Ako se ne povuku s granice...'

Američki dužnosnici su upozorili izraelske kolege da ne pomišljaju na pokretanje napada sjeverno od libanonske granice

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (C-R) and Israel's Defence Minister Yoav Galant (C-L) attend a briefing near the Salem military post in the occupied West Bank on July 4, 2023. Israel's biggest military operation for years in the occupied West Bank continued for a second day on July 4, leaving at least 10 Palestinians dead and forcing thousands to flee their homes as the government said it struck "with great strength" the militant stronghold. (Photo by Shir TOREM / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Unatoč sve većem pritisku SAD-a da obuzda rat u Gazi, izraelski ministar obrane sugerira da bi njegove snage uskoro mogle otvoriti drugu sjevernu frontu kako bi od granice s Libanonom potisnule Hezbolah, skupine koji ima podršku Irana, piše Politico.

Obraćajući se gradonačelnicima i čelnicima općina sa sjevera, izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je u srijedu da vlada neće poticati oko 80.000 stanovnika evakuiranih iz sjevernih zajednica u blizini libanonske granice da se vrate kući prije nego što Hezbolah bude protjeran natrag s onu stranu rijeke Litani u južnom Libanonu.

Izrael spreman i vojskom potisnuti Hezbolah

Stanovnici na sjeveru zemlje žive u strahu od raketnih napada i upada Hezbolaha.

Gallant je na sastanku u Nahariyyi, najsjevernijem obalnom gradu u Izraelu, rekao da se vlada nadala da će potisnuti Hezbolah diplomatskim sredstvima, ali, ako to ne uspije, “djelovat će svim sredstvima na raspolaganju”, koristeći vojnu akciju.

Južni dio rijeke Litani teče paralelno s izraelsko-libanonskom granicom i prema njezinu sjeveru. Prema odredbama UN-ove rezolucije 1701, kojom je okončan Izraelsko-libanonski rat 2006. godine, Izrael je pristao povući sve svoje snage iz južnog Libanona, a Hezbolah nije smio biti južno od rijeke.

SAD pokušava obuzdati širenje sukoba

Hezbolah, međutim, nije ispoštovao svoj dio nagodbe i tijekom godina je u južnom Libanonu zauzeo položaje koji izravno gledaju na izraelske granične zajednice. Posljednjih tjedan dana prema Izraelu lansiraju rakete i projektile. Izrael im je snažno odgovorio, što je izazvalo strah od daljnje eskalacije.

Američki dužnosnici pokušavaju obuzdati bilo kakvo širenje sukoba i upozorili su Hezbolah da ne otvara drugu frontu protiv Izraela.

U početku je većina sukoba između Hezbolaha i Izraela bila ograničena na udare na vojne ciljeve, ali sada su počeli gađati i civilne ciljeve.

‘Što ih sprječava da pucaju na civile?’

Gallantove primjedbe u srijedu slične su onima koje je u studenom dao načelnik stožera Herzi Halevi koji se također sastao s lokalnim čelnicima sa sjevera i nastojao ih umiriti. Na tom su sastanku čelnici upozorili da se evakuirani ljudi sa sjevera neće vratiti dokle god je Hezbolah pribijen tik uz granicu.

”Što ih sprječava da iz ograde pucaju iz kalašnjikova na civile u pograničnim zajednicama? Ima li itko nakon 7. listopada ikakve sumnje u namjere, prijetnje i mogućnosti naših neprijatelja izvan granice”, rekao je jedan od izraelskih gradonačelnika Avichai Stern u studenom.

Tisuće stanovnika evakuirane

Otprilike 80.000 stanovnika zajednica južno od libanonske granice evakuirano je početkom listopada. Većina ih je o državnom trošku smještena u hotelima u Tel Avivu.

Američki dužnosnici prošlog su mjeseca upozorili izraelske kolege da ne pomišljaju na pokretanje napada sjeverno od libanonske granice. Prema izvješćima američkih medija, ministar obrane Lloyd Austin izrazio je zabrinutost Gallantu zbog uloge Izraela u eskalaciji napetosti s Hezbolahom.