Krenulo je. Snijeg ponegdje već pada, a olujni vjetar stvara ogromne probleme u prometu. DHMZ izdao crvena upozorenja za tri regije

Danima najavljivano pogoršanje, koje će nam donijeti ugriz prave zime, polako je počelo dominirati i u Hrvatskoj

Danima najavljivano pogoršanje, koje će nam donijeti ugriz prave zime, polako je počelo dominirati i u Hrvatskoj.

Najbolje to osjećaju stanovnici sa zapada Hrvatske koji su se probudili pod jakim udarima bure. Zbog vrlo jake, ponegdje i olujne bure, DHMZ je upalio crvene alarme za Riječku regiju, Kvarner i Velebitski kanal. Upozoravaju da bi udari vjetra mogli ići i do 180 km/h.

Upozorenja DHMZ-a DHMZ

U višim predjelima već je pao i snijeg što dokazuju prizori s Platka i Medvednice koji su prekriveni snježnim pokrivačem.

❄️ Sljeme upravo❄️Počelo je, počelo…💙📸Laura Rumbak#slušamsljeme HRT Vijesti Moj HRT

Posted by HRT Radio Sljeme on Sunday, January 7, 2024

Problemi u prometu

Olujna bura već je u ranim jutarnjim satima stvarala velike probleme u prometu. Primjerice, samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica. Obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3. Također, samo osobna vozila mogu prolaziti Jadranskom magistralom (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Na autocesti A7 Rijeka istok-Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s priključnim vozilom (I. skupinu vozila).

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, državnoj cesti DC99 između čvora i mjesta Križišće i lokalnoj cesti LC58107 Kraljevica-čvor Križišće zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga (DC8) dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

U prekidu trajektne linije

Nadalje, na Krčkom mostu (DC102) zabrana je za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu je trajektna linija Ploče-Trpanj, te katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split.

DHMZ javlja da će danas biti oblačno s povremenom kišom koja će u unutrašnjosti uz pad temperature prijeći u susnježicu i snijeg, najprije u gorju, a u nizinama u drugom dijelu dana. Stvaranje snježnog pokrivača vjerojatno je uglavnom u gorju.

Prognoze DHMZ-a

Na Jadranu glavnina kiše u prvom dijelu dana, a popodne su moguća kraća sunčana razdoblja. Vjetar na kopnu umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, ponegdje i s olujnim udarima. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim, pa je duž obale sjevernog Jadrana vjerojatan snijeg nošen vjetrom. U Dalmaciji još prijepodne jugo. Temperatura zraka u unutrašnjosti od 4 do 9, popodne u osjetnom padu, na Jadranu najviša od 10 do 15 °C.

Prognoza za danas DHMZ

Sutra nas očekuje umjereno do pretežno oblačno, u unutrašnjosti povremeno uz malo snijega, a na jugu Dalmacije i s ponekim pljuskom. Vjetar umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na sjeverozapadu zemlje s jakim udarima. Na Jadranu umjerena i jaka bura s olujnim, pod Velebitom i orkanskim udarima.

Temperatura od -5 do 0 °C. Na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije većinom od 2 do 8, a duž obale od 5 do 10 °C.

Prognoza za sutra DHMZ