Krivolovci u Lici namamili medvjeda u zamku pa ga ubili. Carinici su otkrili tijelo u prtljažniku

Policija je provela kriminalističko istraživanje nad dvojicom krivolovaca uhvaćenih u svibnju

Medvjed u prtljažniku automobila
FOTO: Carinska uprava

Policajci u Gračacu dovršili su kriminalističko istraživanje nad dva hrvatska državljanina u dobi od 45 i 32 godine. Osumnjičeni su za krivolov.

Oni su tijekom noći s 27. na 28. svibnja ove godine u lovištu na području Općine Gračac, uz dopuštenje za lov, postavili zamku kako bi u nju ulovili medvjeda. Namamili su smeđeg medvjeda težine 150 kg i starosti 6 godina, a potom ga iz lovačkog oružja odstrijelili.

Medvjeda ugurali u prtljažnik auta

Nakon toga su medvjeda ugurali u gepek automobila splitskih registarskih oznaka koji je vozio 32-godišnjak. 28. svibnja u 11:40 na području Drniša zaustavili su ih službenici carinskog Sektora za mobilne jedinice.

Na upit carinika prevoze li nešto u vozilu, rekli su da se vraćaju iz lova u Lici te da u vozilu imaju ustrijeljenog srndaća za kojeg su imali Potvrdu o podrijetlu divljači i njezinih dijelova s lovišta izdanu od ovlaštenika prava lova. Pregledom vozila utvrđeno je da se uz srndaća koji je bio u plastičnoj kadi nalazi i smeđi medvjed.

Slijede kaznene prijave zbog krivolova

Dvojici muškaraca je oduzeto lovačko oružje kako bi se obavilo daljnje vještačenje. Utvrđeno je kako je u vrijeme kad su ulovili medvjeda na snazi bila zabrana lova. Životinja je na Crvenom popisu ugroženih životinja Hrvatske te je u Hrvatskoj strogo zaštićena. Osim toga, dvojica lovaca nisu imali pismeno rješenje za lov izdano od nadležne državne institucije.

Protiv 45-godišnjaka i 32-godišnjaka slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Gospiću zbog sumnje na kaznena djela Protuzakoniti lov i ribolov, Krađa i Trgovanje divljim vrstama.