Kriza u Slavoniji postaje sve dramatičnija. Šef veterinara apelira: 'Za eutanaziju svinja trebamo pomoć vojske, civilne zaštite'

'Već duže vrijeme govori da nema ovlaštenih veterinara na svim mjestima u Hrvatskoj'

Posljednjih tjedana zbog afričke svinjske kuge eutanazirano je oko 17.000 svinja, ponajviše u Slavoniji zbog čega su tamošnji svinjogojci u očaju. Zbog širenja zaraze i, kako tvrde, aljkavog provođenja eutanazije, dezinfekcije te postupanja institucija zazivaju smjenu ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ravnateljice Uprave za veterinarstvo Tatjane Karačić, a traže i smjenu državnog tajnika Mladena Pavića.

No, ministrica Vučković poručuje da ne misli odstupiti sa svoje funkcije, a slavonski svinjogojci žestoko joj uzvraćaju. “Ministrica protiv poljoprivrede treba dati ostavku zbog neučinjenog ništa za nas poljoprivrednike, a konkretno kod ovog slučaja je više propusta, znači odgovorna osoba mislim da je jedino ministrica protiv poljoprivrede”, kazao je za RTL Marko Majer, svinjogojac iz Andrijaševaca ispred čije je kuće ostavljeno 40 lešina zaraženih svinja nakon što su ih veterinarski inspektori eutanazirali.

‘Sve se odvija po pravilima’

Slavonski svinjogojci govore i da je državni tajnik Pavić iznio veliku neistinu tvrdeći da su svi objekti u kojima je provedena eutanazija nakon 42 dana ponovo dezinficirani. “Uopće to nije istina, znači kod mene je danas 65. dan kako su svinje eutanazirane. Nitko nije došao nakon 42. dan što su rekli da će doći druga dezinfekcija – nitko”, kazao je Ivan Peštalić iz Posavskih Podgajaca.

Unatoč tvrdnjama očajnih svinjogojaca, predsjednik Veterinarske komore Ivan Zemljak kaže kako se dezinfekcija, ali i eutanazija svinja, “odvija po svim pravilima struke”. “Dezinfekcija se provodi cijelo vrijeme od strane ovlaštenih organizacija za vrijeme eutanazije, dezinficiraju se eutanazirane životinje i prostori, a nakon što su životinje odvezene, napravi se završna dezinfekcija svih prostora i štala”, kazao je za RTL.

‘Ta informacija nije istinita’

Govoreći o eutanaziji, objasnio kako se ona odvija na dva načina. “Jedan je eutanazija na dvorištima vlasnika od timova veterinara, tehničara i nadležnog veterinarskog inspektora. Drugi način je da se svinje eutanaziraju u ovlaštenim klaonicama koje je odabralo Ministarstvo poljoprivrede”, kazao je Zemljak.

Na tvrdnju da se ovih dana u javnom prostoru mogla čuti informacija da je jedan svinjogojac dobio pištolj da sam ubije svinje, Zemljak odgovara kako to nije istina. “Svinjogojac je sam odlučio pomoći timovima u eutanaziji svinja. Nakon toga se priča promijenila, ali nitko ne daje svinjogojcima da sami obavljaju mjere na dvorištima”, kazao je.

‘Nema dovoljno veterinara’

Predsjednik Veterinarske komore je istaknuo kako da ako se po pitanju afričke svinjske kuge provode “biosigurnosne mjere, dezinfekcija i pazi se na to mjesto, ne postoji mogućnost da se ona raznese u okoliš”. “Jako je opasna jer se može prenijeti putem kukaca, dodira, ljudi pa apeliramo na ljude da smanje kretanje između dvorišta i što više paze na biosigurnost u svojim uzgojima svinja”, kazao je.

Na pitanje RTL-ove novinarke ima li dovoljno veterinara za ovu situaciju, odgovorio je da se već duže vrijeme govori da nema ovlaštenih veterinara na svim mjestima u Hrvatskoj. “Zato su sad oformljeni veterinarski timovi iz cijele Hrvatske, dolaze iz Dalmacije, Imotskog, Sinja, Zadra, iz Međimurja, Istre, da pomognu kolegama u Vukovarsko-srijemskoj županiji suzbijati ovu opasnu zaraznu bolest”, kazao je Zemljak.

Traži pomoć vojske

Ustvrdio je i da se veterinarima pomogne tako da vlasnici u čitavom procesu budu kooperativni, ali i da država osigura što više pomoći u izvlačenju svinja. “Na vlasnike apeliram da paze na svoje uzgoje i da ne kontaktiraju i ne odlaze u druga dvorišta gdje bi mogli prenijeti zarazu”, dodao je.

Kazao je i kako je potrebna pomoć “civilne zaštite, vojske, bilo koga tko bi mogao u tim timovima uz veterinare mogao izvlačiti svinje do kamiona”.