Uznemirujući prizor u Slavoniji: očajnom svinjogojcu pobili svinje zbog afričke kuge, a zatim lešine ostavili pred kućom

'Upravo stojimo i čekamo da ih netko odveze', rekao je vlasnik imanja

FOTO: Milenko Bilić/Facebook

Uznemirujući prizori u slavonskom mjestu Andrijaševci nakon što su jednom tamošnjem svinjogojcu pobijene svinje, a zatim zaražene lešine ostavljene pred kućom.

Kako je svinjogojac ispričao za 24sata, nedavno je morao testirati svoje svinje na afričku kugu, a od 40 svinja, njih devet je bilo pozitivno. Unatoč tome, veterinarski inspektori eutanazirali su mu sve svinje, a zatim ih ostavili pred kućom, uz cestu, bez ikakve zaštite.

Naravno, svinjogojac je ogorčen ovim potezom. “Upravo stojimo i čekamo da ih netko odveze”, rekao je za 24sata. Tvrdi da je veterinar došao s tehničarima i da su njega tražili za pomoć da ih izvuku. “Prvo su ih upucali, a onda su im dali neku injekciju. Ja nisam jedini, skoro 10-ak gospodarstava je ovako završilo, neki imaju količinu svinja kao i ja, a neki imaju ovako doma za sebe”, ispričao je.

Ubijene zaražene svinje ostavljene na travi

“Ne znam šta bih rekao, čekamo ovdje sa svinjama na travi da ih netko pokupi i odveze”, dodaje za 24sata. Pred njegovom kućom prolaznike dočekuje mučan prizor, a fotografije su se pojavile u jednoj Facebook grupi.

“Pa ovo nije normalno! Ovako se širi kuga, očito namjerno, ne bi li ostavili selo bez svinja. Ima li itko srama?”, pitaju se mještani Andrijaševaca iz kojih su objavljene fotografije mrtvih svinja kraj ceste.

Inače, prema podacima koje je iznijela ministrica poljoprivrede Marija Vučković, do sada je radi pojave afričke svinjske kuge eutanazirano više od 15.000 svinja i to s nešto više od 700 gospodarstava na kojima se bolest do sada pojavila.

Lešine zbrinjava tvrtka Radmanove obitelji

Kako je danas Telegram pisao, tvrtka Agroproteinka, u kojoj većinsko vlasništvo ima obitelj ministra Gordana Grlića Radmana, dosad je na zbrinjavanju lešina eutanaziranih svinja uprihodila oko 810.000 eura.

Radi se o tvrtki koja jedina u Hrvatskoj radi ovaj posao, a oko koje je izbio skandal jer je Index otkrio da je Plenkovićev šef diplomacije, koji u njoj ima 20-postotni udio, u imovinskoj kartici nije prijavio dobit od dividendi koja iznosi preko 2 milijuna eura. Radman se, dosta zabavno, branio da nije znao kako to mora prijaviti i da nije imao namjeru išta sakriti.