Krvnika iz Praga inspirirala je učenica (14) koja je počinila masakr u Rusiji? 'Čekao sam, sanjao. Alina mi je pomogla' 

Postoje indicije i da je ubojica povezan s dvostrukim ubojstvom u šumi od prošle nedjelje

FOTO: Profimedia/AFP

Češka je potresena masakrom koji je na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta u Pragu počinio 24-godišnji David Kozak. Počinitelj je bio student na istom fakultetu, a ubio je najmanje 15 osoba. Prije krvavog pohoda usmrtio je oca, a policija istražuje je li odgovoran za ubojstvo muškarca i novorođenčeta prošloga vikenda u šumi nedaleko od Praga.

Kuća u mjestu Hostoun, odakle je ubojica, je pod policijskim nadzorom. Mještani uglavnom ne žele govoriti o tragediji. Gradonačelnik Martin Krátký rekao je za tamošnje medije da je poznavao obitelj. Još jedan mještanin, koji je poznavao oca ubojice, počinitelja je opisao kao mirnog mladića, ali nije ga, kaže, dobro poznavao.

Policiji još nije jasno koja je povezanost napadača sa žrtvama, za sada vjeruju da ih je odabrao nasumično. Međutim, jedan Telegram kanal mogao bi dati neke odgovore. Policija je naznačila kako postoji mogućnost da je Kozak inspiriran sličnim događajima u inozemstvu. Na društvenoj mreži Telegram ovoga je mjeseca otvoren kanal pod imenom ubojice.

Jezive poruke

Objave su na ruskom jeziku, ali policija još uvijek provjerava je li Kozak zaista stoji iza objava. Autor istih navodi kako mu je uvelike pomogla 14-godišnja Alina Afanaskina koja je prije dva tjedna u školi u ruskom Brjansku ubila jednog učenika, ozlijedila pet te nakon toga počinila samoubojstvo.

“Alina Afanaskina mi je puno pomogla”, stoji u objavi. “Uvijek sam želio ubiti, mislio sam da ću u budućnosti postati manijak. Shvatio sam da je mnogo isplativije raditi masovna ubojstva nego serijska. Čekao sam. Sanjao. Alina je postala zadnja točka. Kao da mi je došla u pomoć s neba baš na vrijeme”, navodi se u objavi na Telegramu, piše The Times.

Nadalje, u objavama stoji da iza sebe želi ostaviti što je moguće više boli. Inače, Alina Afanaskina je 7. prosinca ujutro na sat biologije ušla je s pištoljem i ubila učenika. Vlasti nisu utvrdile motiv ubojstva, neki od učenika naveli su da je bila zlostavljana u školi. Oružje je navodno uzela ocu.

Za sada identificirano 13 žrtava

Šef policije Martin Vondrašek je na sinoćnjoj konferenciji za novinare izjavio kako postoji velika vjerojatnost da je napadač s Filozofskog povezan s dvostrukim ubojstvom od ranije.

Naime, prošle nedjelje su u šumi u mjestu Klanovice na praškoj periferijii, ubijeni otac (32) i njegova dvomjesečna kći. Međutim, policija još uvijek nije izašla s konkretnim informacijama o navedenom zločinu i stvari bi trebale biti jasnije nakon očevida.

U međuvremenu, češka policija utvrdila je identitet 13 žrtava pucnjave na fakultetu, rekao je ministar unutarnjih poslova Vít Rakušana za Češki radio. U subotu će u Češkoj biti proglašen dan žalosti.