Kukuška je nekoć okidala fotke po Kijevu, sada okom sokolovim nišani Ruse iz zasjede: 'Žene su bolje snajperistice jer su strpljive'

The Times donosi veliku reportažu o ukrajinskoj snajperistici nadimka Kukuška

FOTO: Twitter

Prije nego što je u ratu postala snajperistica, 32-godišnjakinja, koju suborci zovu Kukuška (ptica kukavica), u Kijevu je radila kao fotografkinja. “Kada fotografiram, čekam trenutak kada će subjekt izraziti emociju. Kada gađam iz snajpera, čekam pravi trenutak za pucanje”, rekla je za The Times.

Značajnu ulogu u njenom angažmanu sada igra izmjena godišnjih doba. U proljeće lišće ometa snajperistov vidokrug, ljeti su problem varijacije u temperaturi, a u jesen vjetar puše prejako. No, dolazak hladnijih mjeseci, kada drveće nudi slabu zaštitu njenim metama, ide joj u prilog. Pogotovo sada kada joj se čini da Rusi na njen teren šalju loše obučene ljude.

Snajperistica Kukuška nalazi se u gradu Avdiivki na istoku Ukrajine. Upravo je ispalila deset metaka kalibra .338 u zid iza kojeg su se skrivala petorica muškaraca. Jedan se srušio, očito ozlijeđen, prije nego što se ustao i šepajući krenuo prema zaklonu, bez pištolja. Ruska jurišna skupina, dio šireg napada na Avdiivku, u totalnom je kaosu, piše Times. Sve što sada treba je čekati. Ona i drugi snajperist, s kojim se izmjenjuje, u sačekuši su 48 sati.

‘Nije kao u filmovima’

Povukla je okidač svoje kalibarske puške, čija je cijev sprejom obojana u mat sivu boju. “Nije kao u filmovima. Nije bilo fontane krvi”, rekla je. Ostali ruski vojnici, vidjevši kako im je suborac ubijen, kao da su ostali paralizirani od straha. Njih je onda ubilo ukrajinsko pješaštvo, u pratnji borbenog vozila Bradley.

Prema američkim obavještajnim službama, Rusija je do sada žrtvovala 13.000 ljudi u pokušaju da osvoji Avdiivku. Kukuška je dobila zadatak braniti Stepove, jedno od obližnjih sela na sjeveru koje se odupire opkoljavanju.

Ukrajinska ljetna protuofenziva nije uspjela pomaknuti prve crte fronte prema Azovskom moru, kako se nadao Kijev, a ruski predsjednik Vladimir Putin jedva čeka da ruskoj javnosti predstavi još jednu pobjedu prije predsjedničkih izbora.

Teška borba za Avdiivku

Ukrajinske trupe su se ukopale i koriste prednost domaćeg terena da neprijatelju nanesu što veću štetu. Valerij Zalužni, glavni ukrajinski general, predložio je povlačenje iz Avdiivke ako gubici postanu preveliki. Ali do tada je odlučan Rusima nanijeti maksimalne gubitke.

Ali, novi Rusi stalno dolaze. Uključujući nenaoružane muškarce koji, kao da su u samoubilačkoj misiji, nose plastične vrećice s vodom i hranom za svoje suborce, priča ukrajinska snajperistica. Drugi se, pak, pojave kako bi pokupili stvari poginulih Rusa i samo nastave dalje.

Lady Death ili Ljudmila Pavličenko

Ukrajina – za razliku od SAD-a koji je prošlog mjeseca u vojsku primio prvu aktivnu snajperisticu – ima dugu povijest ženskih strijelaca. Nakon medicinara, pozicija snajperista ima najravnopravniju zastupljenost spolova u ukrajinskoj vojsci, kaže Kukuška.

Sovjetski Savez oslanjao se na snajperistice u obrani tijekom Drugog svjetskog rata, od kojih je najpoznatija bila Ljudmila Pavličenko, Ukrajinka poznata kao “Lady Death”. Pavličenko je tijekom opsada Odese i Sevastopolja likvidirala 309 neprijateljskih vojnika, što ju je učinilo jednom od najubojitijih strijelaca u povijesti. “Hitlerovce smo pokosili kao zrelo žito”, izjavila je svojedobno.

Voli film ‘Snajperist’

Kukuška, njena svojevrsna nasljednica, kaže kako su “žene strpljivije od muškaraca” i da dobar snajperist “mora imati izdržljivost”. “Ne osjećamo želju da ustanemo i počnemo trčati uokolo pucajući u ljude. Čekamo da nam neprijatelj dođe”, rekla je.

Iako obožavateljica lika i dijela Ljudmile Pavličenko, Kukuška nije oduševljena nadimcima poput “Lady Death”. Kaže, draži joj je filmski prikaz američkog snajperista Chrisa Kylea, čija je priča ispričana u Oscarom nagrađenom filmu Clinta Eastwooda, s Bradleyjem Cooperom u glavnoj ulozi.

‘Nađeš poziciju i tada počinje lov’

Kukuška je, zbog manjka vojnika, nedavno dobila naredbu da služi u redovnom pješaštvu unatoč svojim vještinama snajperista, koje je usavršavala tijekom sedam godina u ukrajinskoj vojsci. Zadnji put je u kolovozu dobila dopuštenje da posjeti svoju obitelj u Kijevu.

Snajperiste drugi suborci od milja zovu “jednookom brigadom”. Prošle godine jedan od njih, Vjačeslav Kovalski, 58-godišnji bivši poduzetnik, tvrdio je da je ubio ruskog vojnika na udaljenosti od 3,8 km, što je svjetski rekord. Kukuška je zabilježila dva ubojstva s udaljenosti od 1,3 km, dva s jednog kilometra i tri sa 600 metara.

“Ponekad vidite da se nešto u grmlju miče, pucate i ono se prestane pomicati. Ali to ne računamo”, rekla je. “Puno je zanimljivije nego biti u pješaštvu. Napraviš plan, nađeš poziciju. Tada počinje lov”, poručila je za The Times.