'Liječio' ratne vojne invalide koji su bili pokojni i ispostavljao lažne račune. Osuđen poznati splitski liječnik

U nepravomoćnoj presudi se navodi da je gradska blagajna Splita oštećena za 766 tisuća kuna

30.10.2014., Zagreb - Kolona branitelja, ratnih vojnih invalida 1. skupine krenula je u 11 sati pjesice iz Savske prema Hrvatskom saboru gdje ce se sastati s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Splitski liječnik dr. Smiljan Grgurev nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora s rokom kušnje od četiri godine zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje, piše Dalmatinski portal. U istom slučaju osuđen je i bivši tajnik splitske Hvidre Nenad Tomić, dobio je uvjetnu kaznu nakon dogovora s tužiteljstvom.

Naime, radi se o aferi rehabilitacije ratnih vojnih invalida koju je plaćao Grad Split. Od 2005. do listopada 2014. godine Grad Split imao je ugovor s tvrtkama Gastro turizam i Poliklinike Jadran koje su pružale usluge medicinske rehabilitacije vojnim invalidima. Grad je usluge plaćao po ispostavljenim računima.

Tomić je do travnja 2008. godine dostavljao podatke o braniteljima, a Grgurev je pisao račune na ime pojedinih branitelja sa specificiranim uslugama i cijenom. Neki od tih branitelja nisu bili živi. Račune je Tomić ovjeravao potpisom i pečatom Hvidre kao da su usluge obavljene.

Negirao krivnju

Grgurev je negirao krivnju. Naveo je kako je dosta razmišljao o situaciji u kojoj se našao i koliko god razmišljao ne može pronaći gdje je pogriješio. Svu dokumentaciju je odrađivala administracija Grada Splita i Hvidra u kojoj je Tomić radio odabir i slao ljude, pisao račune, pečatirao ih i ispostavljao.

“Sve se to odvijalo bez mene i drugih osoba u pravnim osobama u kojima sam tada radio. Dugo sam radio u KBC-u Split i drugim zdravstvenim ustanovama i nikada se nije provjeravao identitet osoba koje dolaze na pregled, već se od pacijenata uzimala samo zdravstvena iskaznica bez slike i uputnica”, rekao je na suđenju Grgurev, piše Dalmatinski portal.

U presudi se navodi da je gradska blagajna oštećena za 766 tisuća kuna, koliko je isplaćeno na račun trgovačkog društva Gastro turizam i Poliklinike Jadran, no Grad Split u ovom postupku nije postavio imovinsko-pravni zahtjev.