Liječnica: ‘Da, kod nas mnogi umiru u mukama jer se doktori boje opioida. A na što se umirući čovjek može navući?’

'Mi kao društvo nismo shvatili što je palijativna skrb. Moramo uvesti kulturu umiranja, ako želimo biti dio civiliziranih europskih zemalja'

FOTO: N1

Nakon što je odjeknula potresna priča o posljednjim trenucima mladog liječnika Krešimira Crnogaće, čija je zaručnica Sanja Ćosić, kako kaže, liječnika morala moliti da mu daju dozu morfija, ljudi su počeli dijeliti iskustva koja su prolazili u bolnicama sa svojim umirućim bližnjima.

O palijativnoj skrbi u Hrvatskoj za N1 je večeras govorila liječnica Vlasta Vučevac. “Takvo teško umiranje kod nas u Hrvatskoj nažalost nije rijetkost. Bez obzira umire li se u kući ili u bolnici. Službu kako zbrinuti umiruće bolesnike nemamo dobro organiziranu, iako imamo palijativnu skrb u zakonu”, rekla je.

Napominje kako je osobi na odlasku važno osigurati dostojanstvo. “To je poseban protokol i posebna filozofija skrbi. Opioidi uopće nisu skupi i ne radi se o cijeni. Nikad nitko nije usporedio lijek i cijenu. Opiofobija je potpuno bezrazložna. Na što će se jadni bolesnik naviknuti kad su njemu ograničeni dani života? Zapravo je to pitanje stava, moramo napraviti zaokret u svojem razmišljanju”, kazala je.

‘Palijativni liječnici ne liječe’

Liječnica smatra kako je greška to što u bolnicama nisu podijeljeni kurativni i palijativni liječnici.

“Kurativni liječnici pod svaku cijenu žele izliječiti čovjeka. Ako to ne uspije, to se smatra neuspjehom, a zapravo bismo trebali shvatiti da svaki život ide kraju i da naša savršena medicina ima svoje granice i tada dođemo do onog kad dalje ne možemo ništa napraviti. Palijativni liječnici ne liječe, mi rješavamo teške simptome palijativnog bolesnika. Mi imamo holistički pristup i uvijek nam je na pameti da bolesniku omogućimo život bez boli i patnje”, rekla je.

Dodala je kako palijativna skrb u Hrvatskoj nije jednako dostupna. “Želim istaknuti da u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti palijativna medicina ima prioritet. Mi u cijelosti kao društvo nismo shvatili što je palijativna skrb, mi moramo uvesti kulturu umiranja ako želimo biti dio civiliziranih europskih zemalja. To je treći dio medicine. Tu se ne radi samo o onkološkom bolesniku, u palijativnoj skrbi može biti bolesnik od rođenja pa do duboke starosti”, rekla je.