Mladi ortoped u dva mjeseca umro od raka gušterače. Širi se potresna objava zaručnice u kojoj liječnike proziva da nemaju milosti

'Prestanite uskraćivati milost mirne smrti palijativnim pacijentima. Educirajte se', poručila je anesteziologinja Sanja Ćosić

FOTO: Screenshot/Youtube SPTV

Nakon kratke i teške bolesti, u 39. godini preminuo je dr. Krešimir Crnogaća, specijalist ortoped na Klinici za ortopediju KBC-a Zagreb. Sahranjen je u Šibeniku u petak, a od njega su se oprostili obitelj, prijatelji i brojni kolege.

Njegova zaručnica, anesteziologinja Sanja Ćosić, u međuvremenu je s javnošću podijelila potresnu priču o njegovim posljednjim trenucima. Napisala je kako je četvrti stadij “karcinoma pankreasa pokosio Krešu u manje od dva mjeseca i odnio ga zauvijek 30. kolovoza ove godine”, a potom uputila apel liječnicima u hrvatskim bolnicama.

Kako je napisala, u zadnjim trenucima Krešina života morala je “više puta moliti” liječnika i anesteziologa “da mu daju dozu subkutanog morfija”.

💔

Posted by Ivana Prkacin on Saturday, September 2, 2023

‘Trebao je samo zaspati’

“Moj Krešo je trebao mirno zaspati, a par minuta pred smrt gledao joj je u oči i uznemirio se, prestrašio, bio je nemiran. Osjetio je kraj, a to se nije trebalo dogoditi. Trebao je samo zaspati, mirno zaklopiti oči i izdahnuti spokojan u mom naručju. Ne biti u smrtnom strahu. Pišem ovo radi njega, radi svih naših umirućih pacijenata, radi naših obitelji, muževa, djece, prijatelja i nas koji ćemo jednog dana umrijeti”, napisala je.

“Prestanite se bojati opioida u palijativi. Prestanite biti neznalice, prestanite uskraćivati milost mirne smrti palijativnim pacijentima. Educirajte se. Pitajte. Zovite kolege koji se time bave da vas educiraju. Budite liječnici i poštujte Hipokrata. Ne mučite bolesnika na samrtnoj postelji pretragama kao što je ECHO par sat prije smrti…”, dodala je Sanja Ćosić.

Na kraju, poručila je da to “što nekoga prestajemo liječiti, ne znači da mu prestajemo pomagati”.

„Bu to Krešo“ Dr Krešimir Crnogaća, specijalist ortoped na Klinici za ortopediju KBC Zagreb je prije dva dana preminuo…

Posted by Mislav Jelic on Friday, September 1, 2023