Najbolji chefovi biraju za Super1: ovo su jela s Adventa koja svakako morate probati

Mate Janković, Ana Grgić Tomić, Mario Mandarić i drugi dali su nam konkretne preporuke iz prve ruke

Food specijal

Najbolji chefovi biraju za Super1: ovo su jela s Adventa koja svakako morate probati

Mate Janković, Ana Grgić Tomić, Mario Mandarić i drugi dali su nam konkretne preporuke iz prve ruke

Advent u Zagrebu i ove se godine održava na nekoliko lokacija po cijelom centru grada. Sve o jelima koja su nas (zasad) oduševila pisali smo vam u našem detaljnom vodiču, a ponudu ćemo iz dana u dan nastaviti pratiti i dalje. No, kako bismo vam ponudili još širu i jasniju sliku ponude, koja se nama učinila konkretnijom nego ikad prije, za mišljenje smo odlučili pitati i niz renomiranih chefova. Neki od njih imaju svoje kućice na nekoj od lokacija, neki od njih na advent dolaze kao posjetitelji, ali svi redom već imaju svoje gastro favorite i ljubazno su ih odlučili podijeliti s nama. Sve njihove preporuke donosimo vam u nastavku.

Mate Janković

Gdje kuha: Sol, Institut za burgere

Top preporuka: Sve varijante crumblea (45 kuna) s kućice Crumble by Briocherie (Fuliranje)

Komentar: “Najbolji desert na cijelom adventu, pita li se mene, ima kućica Crumble by Briocherie na Fuliranju. Jednostavno stvara ovisnost. Preporučujem i posjet Food Circle kućici iza koje stoji Marko Palfi, sinonim za kvalitetu, kao i Picnic kućici. Obje se nalaze na Fuliranju. Na Fooling Around by Fuliranje kod Esplanade izdvajam kućicu Nebo by Deni Srdoč. Čovjek je donio Michelinove zvjezdice u dva restorana, a sad možete probati njegove street food zalogaje, to se ne propušta. Generalno, moram reći, da je ponuda bolja nego ikad prije i da su svi ugostitelji zbilja potrudili. Tako da, u principu, gdje god odete, nećete pogriješiti.”

Christmas Crumble (Crumble by Briocherie) Aleksandar Selak

Robert Hromalić

Gdje kuha: Le Kolač

Top preporuka: Drugačija sarma (64 kune), kućica Picnic (Fuliranje); Grilled Cheese Steak sendvič (80 kuna), kućica The Meat (Fooling around by Fuliranje); Beg’s Purple Haze sarmice (82 kune), kućica Beg’s Plant Based (Fooling around by Fuliranje)

Komentar: Probajte Drugačiju sarmu s kućice Picnic i Pork belly sandwich s kupusom s kućice Torikaya na Fuliranju, a kad ste već ondje zasladite se našom Apple Pie fritulom. Idete li do terease Esplanade, kušajte Grilled Cheese Steak Sandwich s kućice The Meat, kao i odličnu vegansku sarmu u ljubičastim kupusu na kućici Beg’s Plant Based.

Beg’s Purple Haze sarmice (Beg’s Plant Based) Aleksandar Selak

Ana Grgić Tomić

Gdje kuha: Hotel Esplanade (Zinfandel’s, Le Bistro)

Top preporuka: Grilled Cheese Steak sendvič (80 kuna), kućica The Meat (Fooling around by Fuliranje); Smeš burger (75 kuna), kućica Nebo by Deni Srdoč (Foolindg around by Fuliranje); Štrukli (45 kuna), kućica Hotel Esplanade (Foolindg around by Fuliranje)

Komentar: “Čini mi se da se gastronomska ljestvica značajno podigla ove godine. Ponuda je bolja nego ikad prije. To me veseli jer ljudi su željni kušati nešto interesantno i kreativno. Da budem iskrena, od silne gužve u hotelu i restoranima nisam još imala prilike sve obići, ali sigurna sam da će posjetitelji uživati u vrhunskoj ponudi koju donose kolege chefovi ovdje kod nas na Oleander terasi na Fooling Around by Fuliranje. Svaka je kućica gastronomska avantura za sebe, a posebno bih istaknula privlačne plant based sarmice u ljubičastom zelju na Beg’s Plant Based adventskoj kućici. Ljubitelje mesa oduševit će Grilled Cheese Steak sendvič na kućici The Meat, dok restoran Nebo ima odličan burger. Naravno uz to ne mogu ne spomenuti legendarne Esplanadine štrukle zapečene u finom vrhnju – specijalitet hotela i pravi zimski comfort food.

Smeš burger (Nebo by Deni Srdoč) Aleksandar Selak

Tu su i naši slasni hrskavi kroketi od bakalara i sušene rajčice – prošlogodišnji hit s novim blagdanskim okusima. A svakako bih preporučila slasne repove crvenih kozica prženih u hrskavom kadaifu s pikantnim korejskim kimchijem i kremastim batatom, kao i pjenaste gnude s bučom i medom. Za ljubitelje mesa pripremila sam svinjsku plećku posluženu u bunsima s finim prilozima. A sve skupa kombiniramo uz tople koktele u spoju s džinom, jabukama, narandžom i cimetom. Kao šećer na kraju gurmanske priče preporučujem naš Bread & Butter pudding s lješnjacima, čokoladom i kremom od vanilije.”


Luka Oblizalo

Gdje kuha: Broom 44

Top preporuka: Janjeći ragu (53 kune), kućica Food Anarchy (Ledeni park); Katsu ramen (85 kuna), kućica Torikaya (Fuliranje); Mekani obrazi (64 kune), kućica Picnic (Fuliranje)

Komentar: “Na kućici Food Anarchy by Matija Bogdan nemojte propustiti probati janjeći ragu, kao ni piletinu baba ganoush u tortilji. Jako su mi bile ukusne i kobasice na Garden kućici iza koje stoji Marko Palfi, a jedna i druga su locirane u sklopu Ledenog parka na Tomislavcu. Isplati se otići i do Fuliranja, na kućicu Picnic po sendvič sa sporo kuhanim junećim obrazima ili do Torikaye na ramen s potpisom Vida Nikolića na koji ne treba posebno trošiti riječi.”

Katsu ramen (Torikaya) Aleksandar Selak

Mario Mandarić

Top preporuka: Strgalo se june (89 kuna), kućica Chef’s Trio (Baš naš)

Komentar: “Izdvajam kućicu Chef’s Trio na Baš Naš adventu, dobro poznate ekipe iz aktualne sezone emisije Masterchef. Ondje možete probati sendvič s junećim obrazima koji bih definitivno svrstao u sam vrh ovogodišnje adventske ponude.”

Strgalo se june (Chef’s Trio) Aleksandar Selak

Marko Palfi

Top preporuka: Janjeći ragu (53 kune), kućica Food Anarchy (Ledeni park); bilo koji kronut (35 kuna) s kućice Boogie Lab (Fuliranje)

Komentar: “Prije svega moram izdvojiti kućicu Food Anarchy by Matija Bogdan. U kontekstu street fooda, uspio je napraviti zbilja vanserijsku ponudu klope, a posebno izdvajam janjeći ragu. Vrlo interesantno, bliskoistočno jelo koje je za našu publiku dosta neuobičajeno. Nema greške ni s bilo kojim kronutom na kućici Boogie Lab.”

Janjeći ragu (Food Anarchy by Matija Bogdan) Aleksandar Selak