Ljudi i dalje nasjedaju na ovo: gospođi iz Županje obećao vječnu ljubav, ali prvo tražio da mu uplati desetke tisuća eura

Gospođa je tek nakon nekoliko uplata posumnjala da je riječ o prijevari

FOTO: AFP/Ilustracija

Policijska uprava vukovarsko-srijemska piše kako je jedna gospođa nasjela na klasičnu internetsku prijevaru u kojoj joj nepoznati muškarac nudi romantičnu vezu, no prvo od nje traži novce. U ovom slučaju, nekoliko desetaka tisuća eura.

Policija piše kako su službenici Postaje granične policije Županja jučer zaprimili kaznenu prijavu 60-godišnje gospođe, zbog sumnje da ju je netko prevario. Gospođa je u rujnu na društvenim mrežama stupila u kontakt s osobom koja je za sebe tvrdila da je inženjer naftne platforme na Siciliji.

Komunicirali su svakodnevno, pa je osoba dobila gospođino povjerenje. Obećana joj je romantična veza, ali je traženo da se osobi, u nekoliko navrata, uplati više desetaka tisuća eura. Gospođa je tek nakon posljednje uplate posumnjala da se možda radi o prijevari, pa se obratila policiji. Iz policije kažu kako rade na pronalasku prevaranta, protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu.

Riječ je o klasičnoj online prijevari

Policija je iskoristila priliku pa je građane ponovno upozorila da se u ovom slučaju radi o tzv. romantičnoj prijevari, jednoj od najčešćih. Žrtvama se nudi romantična veza, a žrtve se traže na stranicama za upoznavanje, društvenim medijima ili e-mailom. Cilj je, naravno, ostvariti imovinsku korist.

Upozoravaju građane da budu oprezni prilikom komunikacije online, pa dodaju da prevaranti često iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi. Kada jednom zadobiju povjerenje, žrtvu traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Prevaranti također znaju tražiti da im žrtva šalje osobne fotografije ili video zapise.

Policija poručuje da građani odbiju komunicirati s ljudima na društvenim mrežama za koje ne mogu provjeriti identitet i postojanje, te da posebno ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama. Ako ih takva osoba zatraži novac, policija savjetuje prekid komunikacije, te ako posumnjaju da je riječ o prijevari, da im se jave.