Macron ne odustaje od slanja vojske, šefove oporbe postrojio pred kartom Ukrajine: 'Bio sam zabrinut, sad sam još zabrinutiji'

Francuskog predsjednika Emmanuela Macrona dio oporbe optužuje da koristi rat u Ukrajini uoči europskih izbora

French President Emmanuel Macron speaks to the press after a visit of the Bordeaux police station, in Bordeaux, western France, on February 9, 2024. President Macron is in Bordeaux to swear in the new class of the Ecole Nationale de la Magistrature (National School for the Judiciary). (Photo by Ludovic MARIN / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je da će Zapad možda morati pomoći kako bi se Ukrajina spasila ako Rusija napravi proboj na istočnom frontu.

Macron je izradio mape kako bi čelnicima oporbe koje je pozvao u Elizejsku palaču pokazao točke na kojima bi moglo doći do proboja ruske vojske u smjeru Odese ili Kijeva. Smatra da sudjelovanje Francuske više ne bi trebalo biti upitno.

“Riječ je o javno dostupnim mapama ukrajinske linije bojišnice”, navode iz Elyséea za The Telegraph.

Šefovi stranaka zabrinuti

U izjavama nakon dvoipolsatnog sastanka šefovi stranaka navode da ih je razgovor s Macronom zabrinuo. Neki su ga optužili da rat u Ukrajini koristi za sakupljanje političkih bodova uoči europskih izbora u lipnju.

Macron je već izazvao zabrinutost u Europi govoreći o mogućnosti slanja zapadnih kopnenih trupa u Ukrajinu. Pritom je pozvao ukrajinske saveznike da ne budu “kukavice” u podršci zemlji koja se bori protiv ruske invazije.

Dio stranačkih čelnika navodi da Macron zagovara pristup “bez ograničenja” u suprotstavljanju ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kako bi Moskvi ostavio dojam da je spreman na sve.

Desnica ga pozvala da ne ide u rat

Predsjednik stranke tvrdog desnog Nacionalnog okupljanja (RN) Jordan Bardella kazao je da je Macrona pozvao “da ne ide u rat s Rusijom”. “Prijetnja slanjem francuskih vojnika u borbu protiv nuklearne sile poput Rusije je neodgovorna i iznimno opasna za svjetski mir”, dodao je Bardella.

Čelnik Komunističke partije Fabien Roussel pribojava se, kako je kazao, da je Macron “spreman upustiti se u eskalaciju rata koja bi bila vrlo opasna”.

Čelnica Zelene stranke Marine Tondelier kazala je kako je Macron rekao da Putin “očito nema ograničenja” te da je na sastanku bilo zabrinjavajuće vidjeti Macrona koji govori da “i mi moramo pokazati da nemamo ograničenja”.

‘Otišao sam još zabrinutiji’

Manuel Bompard iz stranke tvrdokorne ljevice Nepokorene Francuske rekao je: “Došao sam zabrinut na sastanak i otišao s njega još zabrinutiji”. Macron je na sastanku s oporbom htio razjasniti njihov stav o Ukrajini.

Posebno se to odnosilo na stranku Nacionalnog okupljanja koja se dugo divila Putinovoj administraciji prije početka rata. Ranije je glasnogovornica vlade rekla kako je jasno da se ta stranka ne slaže s Macronovim pozivom za osiguravanje poraza Rusije.

Francuski premijer Gabriel Attal optužio je tu stranku da i dalje “podržava Rusiju više nego Ukrajinu”. Pitao ih je nisu li “trupe Vladimira Putina već u našoj zemlji pod krinkom stranke Marine Le Pen“.

Najveća oporbena stranka

Stranka Nacionalnog okupljanja je najveća oporbena stranka u donjem domu francuskog parlamenta. Prema anketama uoči izbora, ta stranka ima veliku prednost u podrški birača u odnosu na Macronovu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da Macron “i dalje podiže razinu izravne upletenosti Francuske” u rat u Ukrajini. Francuski parlament glasat će o strategiji zemlje za Ukrajinu nakon što je potpisan bilateralni sigurnosni sporazum s Kijevom prošli mjesec.

Rasprave i glasanja održat će se u utorak u donjem domu Nacionalne skupštine, a u srijedu u gornjem domu Senata. U četvrtak bi Francuska trebala biti domaćin videokonferencije gotovo 30 zemalja, uključujući Ukrajinu.

Razgovarao i s prethodnicima

Macron je razgovarao sa svojim prethodnicima Francoisom Hollandeom i Nicolasom Sarkozyjem u Elizejskoj palači. Nakon razgovora je Hollande pozvao na veću pomoć Ukrajini, ali i na europsko jedinstvo.

“Jedini mogući odgovor je da pokažemo da smo s Ukrajincima u punoj solidarnosti, da im dajemo potrebnu podršku, ali da sami ne sudjelujemo u bilo kakvim borbama”, rekao je Hollande.

Upitan o mogućnosti slanja trupa je rekao: “Moj stav o vojnim pitanjima je: što manje govorimo, to bolje.”