Macron okupio europske lidere u Parizu: 'Rusija je sve agresivnija, priprema nove napade'

Samit je predstavljen kao radni sastanak o tome kako podržati ukrajinske vojne napore

Sastanak europskih čelnika
FOTO: Screenshot/X,Andrej Plenković

Čelnici više od 20 europskih zemalja, među kojima je i hrvatski premijer Andrej Plenković, okupili su se u ponedjeljak u Parizu na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kako bi poslali poruku da su odlučni nastaviti podržavati Ukrajinu, dvije godine od početka ruske invazije.

Macron je u uvodnom govoru rekao kako svi okupljeni dijele “nepokolebljivu odlučnost” da ne dopuste Rusiji pobjedu u Ukrajini. Rusija je sve agresivnija na bojištu i “priprema nove napade”, rekao je Macron.

Čestitao je Švedskoj na ulasku u NATO, nakon što je parlament Mađarske ratificirao švedski zahtjev za članstvom u tom vojnom savezu.

Zelenski se zahvalio na podršci

Zelenski je u videoobraćanju samitu zahvalio na podršci i naglasio da su “milijuni života” spašeni suradnjom Ukrajine i zapadnih zemalja. “Zajedno moramo osigurati da Putin ne može uništiti naša postignuća i proširiti svoju agresiju na druge zemlje”, kazao je Zelenski.

Na sastanku u Elizejskoj palači su predstavnici 27 zemalja, uključujući njemačkog kancelara Olafa Scholza, španjolskog premijera Pedra Sancheza, predsjednika nizozemske vlade Marka Ruttea i poljskog predsjednika Andrzeja Dudu.

Samit kao radni sastanak

Veliku Britaniju predstavlja ministar vanjskih poslova David Cameron, Kanadu ministar obrane Bill Blair, a SAD pomoćnik državnog tajnika za Europu James O’Brien.

Samit je predstavljen kao radni sastanak o tome kako podržati ukrajinske vojne napore, uključujući streljivom kojeg Ukrajini nedostaje. Elizejska palača je uoči samita objavila kako je on prilika da saveznici “potvrde svoje jedinstvo i odlučnost da se Ukrajina obrani od ruske agresije”.