Madagaskar uvodi kiruršku kastraciju osuđenih pedofila: 'Iskorijenit ćemo kulturu silovanja'

Radikalna mjera izazvala je kritike organizacija za ljudska prava

Members of the Madagascar Gendarmerie patrol in Antananarivo during clashes on October 7, 2023. Security forces in Madagascar fired tear gas to disperse a rally called by opposition parties on Saturday ahead of elections next month, injuring former president Marc Ravalomanana, according to an AFP correspondent at the scene. (Photo by RIJASOLO / AFP)
FOTO: AFP/Arhivska fotografija

Parlament Madagaskara donio je zakon na temelju kojeg će pedofile kažnjavati kirurškom kastracijom, piše The Telegraph. Zakon je izazvao kritike međunarodnih organizacija za ljudska prava, ali je dobio podršku dijela lokalnih aktivista koji kažu da je neophodan za iskorjenjivanje “kulture silovanja”.

Gornji dom parlamenta ove otočne države odobrio je zakon prošli tjedan, a sada ga još mora ratificirati Visoki ustavni sud i potpisati predsjednik države Andry Rajoelina, čija je vlada predložila promjenu.

Ministrica pravosuđa Landy Mbolatiana Randriamanantenaso rekla je da je ta mjera neophodna zbog porasta slučajeva silovanja djece. U 2023. godini zabilježeno je 600 slučajeva, rekla je, a 133 samo u siječnju ove godine. “Sadašnji kazneni zakon nije bio dovoljan da obuzda počinitelje ovih kaznenih djela”, rekla je.

Kastracija i zatvor

Novi zakon kaže da će kirurška kastracija biti izrečena silovateljima djeteta mlađeg od 10 godina. Slučajevi zlostavljanja djece u dobi od 10 do 13 godina kažnjavat će se ili kirurškom ili kemijskom kastracijom, dok će se kemijskom kastracijom kazniti silovatelje maloljetnika u dobi od 14 do 17 godina. Počinitelje također čekaju stroge zatvorske kazne. U nekim slučajevima moguć je i doživotni zatvor.

Kemijska kastracija odnosi se na uporabu lijekova za blokiranje hormona i smanjenje seksualne želje. Riječ je o reverzibilnom procesu koji se može poništiti prestankom uzimanja lijekova, dok je kirurška kastracija nepovratna.

Nekoliko zemalja i neke savezne države u Americi, uključujući Kaliforniju i Floridu, dopuštaju kemijsku kastraciju za neke seksualne prijestupnike, no kirurška kastracija kao kazna puno je rjeđa, a uporaba obiju metoda je mnogima sporna.

‘To nije rješenje’

Amnesty International oglasio se rekavši da kastracija kao kazna predstavlja “neljudsko i ponižavajuće postupanje” koje nije u skladu s ustavom Madagaskara.

“Na otoku se žalbeni postupci i suđenja ne provode anonimno. Postoji nedostatak povjerenja u kaznenopravni sustav zbog netransparentnosti i korupcije. A odmazde nad žrtvama silovanja su česte. Međutim, zakon se ne bori protiv ovih čimbenika”, rekao je Nciko wa Nciko, savjetnik za Madagaskar pri Amnestyju.

Jessica Lolonirina Nivoseheno iz Women Break the Silence, grupe za kampanju protiv silovanja, rekla je: “(Novi zakon) je napredak jer je kazna ta koja odvraća. To bi moglo spriječiti potencijalne napadače da nešto poduzmu… ali samo ako smo mi, kao građani, svjesni postojanja i važnosti ove nove kazne.”