Mama malog Ante iz Slavonskog Broda nije se htjela predati. I upravo je pobijedila bešćutan sustav

Država će majci njegovateljici Marici Mikulić ipak platiti da joj se netko brine za dijete dok je ona na bolovanju: 'Ovo je presedan'

Majka njegovateljica Marica Mikulić čiji sin, petogodišnji Ante, ima najviši, četvrti stupanj oštećenja i stopostotni invaliditet, krajem rujna nije mogla ustati iz kreveta, a kamoli brinuti se za sina. Liječnica joj je otvorila bolovanje, a kad je Mikulić donijela doznake u nadležni centar za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu, socijalna radnica samo je slegnula ramenima.

Gospođa je, kada je išla u Centar za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu tražila da joj osiguraju pomoć oko djeteta dok je na bolovanju ili da joj refundiraju troškove za pomoć koju bi sama našla. No Centar je to odbio i ona je bolesna otišla doma brinuti se za sina.

No, danas se priča promijenila. Marica Mikulić ispričala je za HRT kako će joj država isplatiti traženu jednokratnu naknadu za rad stručne osobe koju je angažirala da se skrbi o djetetu dok je ona na bolovanju, odnosno dok se ne oporavi. Zakonom je uređeno da u takvim slučajevima dijete može ostvariti pravo na smještaj u ustanovu.

‘To je jedan slučaj, imamo ih puno više’

Kazala je kako je ova odluka presedan. No, smatra da je ona i poruka roditeljima da ne odustaju od borbe za prava koja im pripadaju. “To je jedan slučaj, ali mi imamo puno više i gorih slučajeva u sustavu socijale, ukazujemo na to da reagiramo prije nego što se dogodi neka tragedija”, kazala je.

“Kada se dogodi neka tragedija neće biti popravka ni povratka nazad. I onda se postavlja pitanje tko će preuzeti odgovornost od nadležnih ravnatelja, uprava, zavoda, ministara?”, zapitala se.

Rijetki genetski poremećaj

Status njegovatelja može dobiti roditelj djeteta s najtežim oštećenjima koje je u potpunosti ovisno o pomoći druge osobe, jer mu je za život potrebna posebna njega. Posao roditelja njegovatelja je stalna briga o djetetu za mjesečnu naknadu od 5000 kuna. Mali Ante rođen je s vrlo rijetkim genetskim poremećajem. sindromom Cornelia de Lange (CdLS). Prate ga zaostatci u psihofizičkom razvoju, problemi sa srcem, sluhom, vidom, gastroenterološki problemi…

“Ante se rodio bez ručica, mentalno je na razini šestomjesečne bebe, ne hoda, ne govori, tek je nedavno počeo sjediti. Zbog razine oštećenja nikakve ga ustanove ne žele nigdje uključiti“, kazala je njegova mama Jutarnjem kada je njezin slučaj tek izašao u javnost. Prema Zakonu, roditelji njegovatelji imaju pravo na bolovanje do dva mjeseca kao i na godišnji od četiri tjedna.