Manijakalno do smrti tresao svoje dvomjesečno dijete. Osuđen je na pet godina zatvora

Na suđenju Đaniju U. progovorio je i liječnik koji je prvi stigao na mjesto horora

FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija

Đani U. (24) iz Velike Gorice osuđen je na pet godina zatvora zbog smrti dvomjesečne bebe koju je u ožujku 2022. godine manijakalno tresao, toliko jako da je beba dobila izljev krvi u mozak i preminula, piše Jutarnji list. U pet godina nepravomoćne presude uračunato mu je i 13 mjeseci koje je dosad proveo iza rešetaka. Dječak star dva mjeseca i šest dana preminuo je 30. ožujka prošle godine na Odjelu za pedijatrijsku medicinu KBC Zagreb. Četiri dana prije smrti otac je dječaka snažno tresao, a sutkinja je objasnila da niti jedan drugi uzrok, osim trešnje, ne bi mogao izazvati ozljede poput onih koje je beba zadobila.

”Postoje dokazi koji ukazuju da ste to bili vi. Niste iznosili obranu te ste pokušali aludirati da je kriv netko drugi iz obitelji vaše bivše supruge, međutim, nikog od tih osoba niste predložili za svjedoke da ih se ispita. Vas se ne tereti za ubojstvo već za stjecaj okolnosti, odnosno na radnje za koje možda niste znali do čega sve mogu dovesti. Zakon propisuje za ovo kazneno djelo od tri do 15 godina zatvora, a u vašem slučaju kao otegotna okolnost je vaša ranija prekršajna i kaznena evidentiranost”, rekla je optuženom Đaniju.

Uznemirujući detalji slučaja

Osuđeni otac na kraju nije želio iznositi obranu, dok je na počecima suđenja negirao je krivnju. “Ne želim iznositi obranu. Sve što imam za reći je da nisam kriv. I nisam napravio to što me se tereti”, rekao je. Ipak, svjedoci su pozitivno svjedočili o njegovom odnosu s ostalom djecom koju ima. Na temelju toga je sud zaključio da je smrt dvomjesečnog dječaka bio izoliran slučaj.

Detalji slučaja i onoga što je dijete proživjelo su strašni. Đani U. je dojenče 274. ožujka u podstanarskom stanu u Zagrebačkoj županiji toliko tresao da je beba izgubila svijest i prestala disati. Dječak je zadobio krvarenje unutar moždane ovojnice i mozga, čak i u očnoj šupljini. Kada je primijetio da beba ne diše i da je bez svijesti, otac je otišao do susjede koja je pozvala Hitnu pomoć. U međuvremenu, dok se čekao dolazak Hitne, otac nije pokušao reanimirati bebu. Unatoč svim liječničkim naporima, ubrzo je nastupila moždana smrt.

‘Dijete je ležalo na krevetu’

”Prvo je bila dojava da beba ne diše, da bi zatim dobili dojavu da beba diše, ali da nije pri svijesti. Te su nam informacije važne dok smo na putu do mjesta intervencije. A kad smo došli u stan, u njemu nitko ništa nije radio. Dijete je ležalo na krevetu samo. Nije imalo pulsa, nije disalo i bilo je praktički mrtvo. Što se tiče laičke reanimacije, ona se radi sve dok liječnik s Hitnom ne preuzme sam postupak. Ona se ne prekida.

Optuženog gospodina sam vidio u stanu i par male djece okolo kako baulja. Nitko nije poduzimao ništa, nikakve reanimacije nije bilo kad smo došli. Susjeda odozgo, koja nas je vidjela, vikala je da smo stigli prekasno, da smo zakasnili. Pa smo još više trčali navrat-nanos gore sa svom opremom”, ispričao je u sudnici liječnik Siniša G. koji je među prvima došao na mjesto događaja s timom Hitne pomoći.

Pijan napao i vlastitu majku

Među svjedocima je saslušana i majka preminulog dječaka. Ona je kobnog dana iz stana izašla oko 9 sati, a vratila se kući oko 18. Dočekali su je Hitna pomoć i suprug za kojega je ispričala da je držao bebu u rukama. Rekao joj je da je radio djetetu hranu te da je ono odjednom zaplakalo i samo prestalo disati. Sudu je rekla da supruga nije željela ni posjetiti u zatvoru, nakon što je vidjela da su nalazi obdukcije utvrdili da je sin umro nasilnom smrću.

Obitelj u kojoj se dogodila tragedija bila je u tretmanu Centra za socijalnu skrb, a optuženi Đani Centru je poznat još od njegove rane mladosti. Samo sedam mjeseci prije smrti bebe, Đani U. pijan je nasrnuo na vlastitu majku te ju počupao za kosu i bacio na krevet. Zbog toga mu je izrečena tromjesečna zabrana približavanja majci. Iza sebe ima i uvjetnu osudu zbog krađe.