Masakr u Pragu pokrenuo lavinu prijetnji i incidenata: Uhićen i muškarac u Slovačkoj

Prijete da će izvesti masakr sličan masovnoj pucnjavi koja se dogodila u četvrtak

FOTO: AFP

Policija u Slovačkoj priopćila je da je uhitila muškarca zbog prijetnje da će izvesti masakr sličan masovnoj pucnjavi koja se dogodila u četvrtak u Pragu.

Navode da je 64-godišnjak zadržan u sjevernom gradu Žilini nakon što je nazvao hitnu pomoć tvrdeći da namjerava učiniti “ono što se dogodilo u Pragu”. Muškarac bi mogao biti gonjen zbog širenja uzbune, a za to je predviđena maksimalna kazna zatvora u trajanju od dvije godine zatvora.

Niz uhićenja nakon masakra

U četvrtak je student pucao na sveučilištu u Pragu i ubio 15 osoba. Češka policija uhitila je niz osoba nakon te stravične pucnjave. Jedan je muškarac nazvao hitnu službu iste večeri i rekao da želi nabaviti pištolj kako bi napravio sličan masakr. Policija je objavila video na kojem se vidi da policajci s automatskim puškama razbijaju vrata njegova stana i uhićuju ga.

Još jedan muškarac uhićen je zbog prijetnji ubojstvom preživjelim članovima obitelji napadača s fakulteta. Policija navodi da je pronašla legalno oružje u njegovom domu u regiji Vysocina jugoistočno od Praga, piše BBC.

Muškarac prijetio da će pucati

U petak navečer policajci su pozvani u selo u zapadnoj regiji Plzen. Muškarac je prijetio da će pucati u svoje susjede. Uhićen je, a naknadno je utvrđeno da je pijan i nenaoružan.

Policija je zabilježila još nekoliko sigurnosnih incidenata. Naoružana jedinica za hitne intervencije poslana je na prometno raskrižje u Pragu u petak navečer nakon izvješća o muškarcu koji drži granatu. Pirotehničari su poslije priopćili da je oružje bilo imitacija.

U subotu navečer terminal 2 praške zračne luke nakratko je evakuiran. Kako se navodi u službenom priopćenju, muškarac je nazvao policiju i na engleskom jeziku rekao da je na aerodromu postavljeno pet bombi. Letovi nisu bili ugroženi, a terminal je ponovno otvoren nakon što je sve pretraženo.