Masovni ubojica Breivik izgubio na sudu. Nije uspio dokazati da mu se u zatvoru krše ljudska prava

Tužio ih je jer su ga u zatvoru držali u izolaciji

Anders Behring Breivik (R) is pictured on the first day of the trial where he is requesting release on parole, on January 18, 2022 at a makeshift courtroom in Skien prison, Norway. The mass murderer Anders Behring Breivik, who now calls himself Fjotolf Hansen, was in 2012 sentenced to a at least 21 years inprisonment. Under Norwegian law, Breivik is entitled to a review in court after the initial term of 10 years. 77 people lost their lives in the attacks that took place in Oslo and Utøya (Utoya) on July 22, 2011. (Photo by Ole Berg-Rusten / NTB / AFP) / Norway OUT
FOTO: AFP

Norveški masovni ubojica Anders Behring Breivik izgubio je od države u pokušaju da sudskim putem prekine svoju izolaciju u zatvoru, presudio je u četvrtak sud.

Krajnje desni fanatik, koji je ubio 77 ljudi u napadu 22. srpnja 2011. na otoku Utoeyji, tužio je u siječnju državu tvrdeći da mu uvjeti života u zatvoru krše njegova ljudska prava.

“Okružni krug u Oslu zaključio je, nakon opće procjene, da Breivikovi uvjeti života u zatvoru nisu kršenje ljudskih prava”, priopćio je sud.

Drže ga u izolaciji

Breivik služi 21 godinu zatvora, koliko je bila maksimalna kazna u vrijeme kada je počinio kazneno djelo, a to se može produljiti sve dok ga se bude smatralo prijetnjom za društvo. Drži ga se u izolaciji.

Breivik je svjedočio da mu je žao zbog onoga što je učinio i rasplakao se govoreći da mu je život u izolaciji noćna mora zbog čega svaki dan pomišlja na samoubojstvo. No dan poslije psiholog je svjedočio da Breivik nije ni deprimiran niti suicidalan i da je dobro.