Masovno trovanje pilulama japanskog farmaceutskog diva. Jedna osoba umrla, deseci u bolnici, posljedice bi mogle biti puno strašnije

Tvrtka je pozvala kupce da prestanu koristiti pilule, koje se koriste kao dodaci za snižavanje kolesterola

TO GO WITH AFP STORY "JAPAN-MEDICINE-TECHNOLOGY-3D" BY SHINGO ITO
This picture taken on January 21, 2015 shows intern doctors (R) attending a surgical lesson by Toshiaki Morikawa (not in picture), professor of Jikei University School of Medicine for using an artificial "Biotexture Wet Model"  lung made by a 3D printer at the Jikei University hospital in Tokyo.  An incision from the surgeon's scalpel sends liquid oozing over the surface of a the lung, but on this occasion it doesn't matter if something goes wrong -- the doctor can simply create another model with a 3D printer. The ultra-realistic lung -- wet, soft, and complete with tumours and blood vessels -- is one of a range of organs being produced by a Japanese firm that will allow surgeons to hone their skills without hurting anyone.  AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO (Photo by YOSHIKAZU TSUNO / AFP)
FOTO: AFP

Najmanje 76 ljudi primljeno je u bolnicu, a jedna osoba je umrla nakon konzumiranja pilula “beni kōji” od fermentirane crvene riže velikog proizvođača lijekova Kobayashi Pharmaceuticala, piše BBC.

Farmaceutski div izvijestio je o tim slučajevima nakon što je prošlog tjedna dobrovoljno povukao pet proizvoda. Tvrtka je pozvala kupce da prestanu koristiti pilule, koje su reklamirane kao dodaci za snižavanje kolesterola. Sumnjaju, kažu iz kompanije, da je problem možda nastao zbog prethodno neotkrivenih otrovnih tvari u kalupima koji se koriste u proizvodnji.

“Beni kōji” je riža fermentirana s monascus purpureus, vrstom crvenkasto-ljubičaste plijesni. Iako se reklamira kao dodatak prehrani za visoki kolesterol i krvni tlak, široko se koristi i kao tradicionalna boja za prehrambene proizvode.

Istražuje se smrt kupca

Kompanija je danas objavila da istražuje postoji je li veza između smrti kupca s konzumacijom njihova proizvoda “Red Yeast Cholesterol Help”.

Kažu da su primili poruku ožalošćene obitelji u kojoj stoji da je jedan njihov član umro od bolesti bubrega te da je posljednje tri godine koristio proizvod Red Yeast Cholesterol Help. Pilule su mu bile isporučene poštom, navela je tvrtka.

“Naša tvrtka uvijek je zdravlje naših kupaca stavljala na prvo mjesto i iskreno se ispričavamo zbog ove situacije. Još potvrđujemo činjenice i uzročne veze”, priopćili su iz Kobayashija.

Do sada prodali više od milijun paketa

Pogođeni kupci prijavili su simptome kao što su promjena boje urina, oticanje i umor. Tvrtka je započela istragu nakon što ih je liječnik upozorio na prijavljene zdravstvene probleme u siječnju. Od tada je Kobayashi uspostavio telefonsku liniju za korisnike.

Proizvod “Red Yeast Cholesterol Help” pojavio se na policama u veljači 2021. Tvrtka je do sada prodala više od milijun paketa, izvijestili su japanski mediji. Tvrtka je “beni kōjiem” kao prehrambenim sastojkom opskrbljivala i proizvođače hrane i pića diljem svijeta te su zbog toga prošlog tjedna proizvođači upozoreni na rizik.

Jedan veliki proizvođač pića, Takara Shuzo Co, najavio je da će povući pjenušavi sake koji je bio obojen “beni kōjijem”.