Meteorolozi objavili dugoročnu prognozu za zimu. Kažu - 'bit će većih odstupanja'

Sezonska prognoza DHMZ-a otkriva kakvo nas vrijeme očekuje ove zime

FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je dugoročnu prognozu vremena za ovu zimu. Velika je vjerojatnost, kažu, da će zima 2023./2024. u Hrvatskoj biti toplija od klimatološkog prosjeka između 1981. i 2010. godine.

Veća odstupanja od srednje mjesečne temperature izgledna su u prosincu te siječnju, i na kopnu i na moru, dok se manje pozitivno odstupanje očekuje u veljači.

”Uz prodore hladnog zraka, kojih će zasigurno biti tijekom zime, temperatura se nakratko može spustiti na vrijednosti oko ili čak osjetno ispod prosječnih, ali će zimu u cjelini najvjerojatnije obilježiti nadprosječna toplina”, navodi DHMZ u sezonskoj prognozi.

Natprosječna količina oborina

Meteorolozi ističu i da kod analize sezonske prognoze valja imati na umu da je teško s velikom pouzdanošću prognozirati količinu oborina.

”Za ovu se zimu predviđa količina oborina uglavnom veća od višegodišnjeg srednjaka, uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. U većem dijelu zemlje postoji signal za pozitivno odstupanje količine oborine od prosjeka u sva tri mjeseca, uz vjerojatnost nešto veću u veljači nego u prosincu i siječnju”, stoji u priopćenju DHMZ-a.

Uz informacije iz sezonske prognoze, valja pratiti i vremenska izvješća te upozorenja na opasne vremenske pojave koja se odnose na kraća vremenska razdoblja, primjerice dan ili dva unaprijed.

Stiže nagla promjena vremena

I dok će zima generalno biti toplija od prosjeka, ovih dana Hrvatsku očekuje nagla promjena vremena. DHMZ je ranije najavio da od četvrtka stižu novi oblaci uz jačanje juga i jugozapadnjaka, a s klimatološkim početkom zime od petka se mogu očekivati i obilnije oborine.

Zbog jakog i olujnog juga te pada tlaka zraka moguća su povremena ograničenja u prometu te poplavljivanje riva u nekim gradovima.

U nizinama moguć i snijeg

”Područje niskog tlaka svojom glavninom premještat će se preko Hrvatske s petka na subotu pa iako će na zapadu zemlje, u dijelu Gorskog kotara i riječkog zaleđa već u četvrtak biti obilnih oborina, petak će u gotovo cijeloj zemlji biti kišovit”, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod.

U mnogim će predjelima pasti i više od 50 litara po metru kvadratnom, na obali moguće i u kratkom vremenu uz intenzivne pljuskove praćene grmljavinom.

S pritjecanjem sve hladnijeg zraka kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. Do subote ujutro, a osobito tijekom subote snježni pokrivač nastat će i u nekim nizinama.

Očekuje se rast vodostaja rijeka

Oborine koje će već u četvrtak započeti obilnom kišom u Sloveniji, Istri i Rijeci, a zatim i u Gorskom kotaru, Lici i središnjoj Hrvatskoj, uzrokovat će brze i velike poraste vodostaja na rijekama tih područja (Kupa, Sava, Dobra, Korana, Mrežnica, Glina, Una, Sutla, Krapina…).

Kupa i Korana u Karlovcu bi mogle doseći svoj vrhunac u značajnim mjerama obrane od poplava u subotu, kao i Sava u Zagrebu. “Manji, bujični vodotoci će brzo reagirati na novu oborinu i mogli bi uzrokovati probleme i ranije npr. Kupa u gornjem toku, Gornja Dobra u Ogulinu, Bregana ili Lika”, upozorili su meteorolozi.