Miro Gavran je nažicao nadbiskupa Kutlešu da podrži onaj blesavi prijedlog Zakona o hrvatskom jeziku

Matica hrvatske kaže da su tijekom susreta razgovarali o mnogim zajedničkim temama

FOTO: Pixsell

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša u utorak je posjetio Maticu hrvatsku, gdje je u razgovoru predsjednikom Mirom Gavranom iskazao potporu inicijativi za donošenje Zakona o hrvatskom jeziku. Iz Matice su izvijestili da je jedna od tema o kojima je Gavran izvijestio nadbiskupa i Matičina inicijativa za donošenje Zakona o hrvatskom jeziku te da je Kutleša iskazao potporu inicijativi za donošenje Zakona i ostalim Matičinim naporima za promicanje i očuvanje hrvatskog jezika i kulture.

Tijekom susreta, napominje Matica, dotaknute su brojne zajedničke teme i dodirne točke na kojima može počivati konkretna suradnja, od promicanja hrvatskog jezika i kulture u hrvatskim katoličkim misijama do suradnje na području visokog obrazovanja i nakladništva.

Aktivnosti Matice i nadbiskupije su komplementarne

Obje strane složile su se da su aktivnosti Zagrebačke nadbiskupije i Matice hrvatske komplementarne i međusobno se nadopunjuju, naglašava Matica i dodaje da će u idućem razdoblju dvije institucije zaključke sastanka pretvoriti u konkretne ideje i projekte na korist hrvatskog naroda, u domovini i izvan nje. Predsjednik Miro Gavran upoznao je nadbiskupa i suradnike i s Matičinim aktivnostima proteklih mjeseci, od osnivanja novih ogranaka do pokretanja tribina te jačanja članstva.

Uz nadbiskupa mons. Kutlešu susretu su nazočili rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić i direktor Kršćanske sadašnjosti Stjepan Brebrić. Uz predsjednika Matice hrvatske bili su potpredsjednica akademkinja Dubravka Oraić Tolić, potpredsjednik Mario Jareb, gospodarski tajnik Ivica Nuić i književni tajnik Božidar Petrač.