Misterij nestanka dvogodišnje Danke i snimke djevojčice iz Beča. Oglasio se ujak djeteta, tvrdi da ima njenu posljednju fotografiju

Potraga za nestalom djevojčicom ušla je u osmi dan

Potraga za nestalom dvogodišnjom Dankom Ilić i dalje traje. Od utorka poslijepodne, kad je prijavljen nestanak, policija je obavila pregled terena, ispitala roditelje i sve one koji su bili u kontaktu s djevojčicom, no bez uspjeha.

Videosnimka djevojčice koja je snimljena u Beču u pratnji navodno dvije Rumunjke snimljena je u subotu navečer i poslana policiji. Srpska policija je odmah reagirala, a Interpol je izdao žuti alarm kako bi se reagiralo i u drugim državama bude li djevojčica uočena.

Bečka policija krenula je u potragu za djevojčicom i ženama koje su bile s njom, no napominju da je od nastanka snimke do informacije koju su oni dobili od srpskih kolega – prošlo dosta vremena. Snimku je policiji dostavio državljanin Srbije. Iako kvaliteta snimke nije najbolja, Kriminalistička služba pokrajine Beč krenula je u akciju.

Djevojčica snimljena na tramvajskoj stanici

“Srpski državljanin koji živi u Beču tvrdi da je 30. ožujka oko 20 sati na jednoj stanici tramvaja u centru grada vidio djevojčicu koja je nestala u Srbiji u pratnji dvije žene. Kontaktirao je srpske vlasti koje su nam se obratile sa zahtjevom za istragu”, navode u bečkoj policiji. Saslušali su svjedoka i preuzeli videosnimku.

Predsjednik Srpskog kulturnog centra u Beču Saša Božinović kazao je da postoji jedna nelogičnost na videosnimci na kojoj se vidi djevojčica koja podsjeća na nestalu Danku.

“Po reakcijama ovih žena, čudno je što je dijete bez kolica. Ovdje se nijedno dijete ne vozi bez kolica i majke ne puštaju djecu da hodaju po stanici, sve majke iz našeg Centra su ukazale na to”, navodi.

Veleposlanstvo pozvalo na oprez

Veleposlanik Marko Blagojević kazao je da čine sve što mogu kako bi se utvrdilo tko su osobe sa snimke i je li s njima zaista nestala djevojčica.

“Mi smo na društvenim mrežama objavili apel svima koji imaju bilo kakve informacije da se jave nama, austrijskoj policiji ili Ministarstvu unutarnjih poslova Srbije”, pozvali su.

“Dostupni smo 24 sata na dežurnom telefonu i u veleposlanstvu za sve informacije koje bi potvrdile identitet nestale djevojčice“, rekao je Blagojević. Obavijestili su i srpske klubove i udruženja u Austriji.

Ujaku se puno stvari ne poklapa

Obitelj nestale djevojčice čeka službenu potvrdu. “Po hodu i kosi djevojčice djeluje da bi mogla biti ona, ali to nije sigurno. Odakle znaju da su te žene Rumunjke, tko je snimio video? Dosta stvari se tu ne poklapa”, kazao je Dankin ujak Stefan Dragomirović.

Govorio je i o minutama prije nestanka djevojčice 26. ožujka u Banjskom polju kod Bora. Navodi da brojne informacije koje su se pojavile u medijima – nisu točne. Dragomirović tvrdi da ima i posljednju fotografiju Danke koja je snimljena malo prije nestanka, piše Nova.rs.

“Danka se na toj fotografiji nalazi 30 metara dalje od brata i majke, blizu sijena i cjepanica u dvorištu kuće. Možda se netko sakrio iza i sačekao pravi trenutak. To je posljednja fotografija koja se nalazi u telefonu moje sestre, fotografirana je u 13:20”, navodi.

Danka i ranije pokušala otići

Dragomirović je kazao da je dijete i ranije tog dana pokušalo otići iz vidokruga majke, ali ju je ona zaustavila pozivima i vratila u svoju blizinu. “Moja sestra Ivana je otišla do automobila kako bi starijem sinu donijela vodu koja je bila na suvozačevom mjestu. Djevojčica je ostala u dvorištu, to je bio trenutak od samo par sekundi. Kada se vratila, Danke nije bilo”, opisao je trenutak nestanka.

Kaže kako nije točno da je u tom trenutku padala obilna kiša. “Kao što se može vidjeti po fotografijama, bilo je sunčano. Kiša je tek poslije pala. Tako da ne znam zašto optužuju moju sestru da je vodila djecu po kiši napolje pa je to sumnjivo”, rekao je Dragomirović.

Dodaje da njegova sestra nije odmah digla uzbunu zbog nestanka djeteta jer je vjerovala da je Danka u blizini i da će je sama pronaći. “Ona je dozivala, tražila, gledala posvuda, ali Danke nigdje nije bilo… Uplašila se i pozvala muža Miloša. Ne znam točno kad je to bilo, ali ubrzo nakon toga su pozvali i policiju“, tvrdi Dankin ujak.

Fotografirala ju prije nego je nestala

Komentirao je i navode koji sugeriraju da je sumnjivo što je majka baš tog dana fotografirala dijete u odjeći u kojoj je nestala. Kaže kako njegova sestra voli svoju djecu i mobitel joj je pun njihovih fotografija. “Ne vidim da je bilo što tu čudno”, zaključuje Stefan Dragomirović.

Potraga za Dankom Ilić ušla je u osmi dan, a policija i vatrogasci danas pretražuju divlji deponij na Starom banjskom putu. Iako se nije pojavio nijedan novi trag vezan za to područje, ono će ipak biti pretraženo. Bager raskopava deponij, a policija je blokirala prilaz, piše Blic.

Joksa Dragomirović, Dankin pradjed iz Brestovca, rekao je da videosnimku ne vidi dobro jer nema naočale, ali da mu se čini kako to nije njegova praunuka. „Nemam naočale, ali mislim da to nije ona“, rekao je. „Dijete nije moglo hodati ni dvjestotinjak metara, ne vjerujem da je sama krenula negdje. Svi smo jako potreseni“, poručio je pradjed.