Potraga za malenom Dankom traje već sedam dana. Na mnoga pitanja i dalje nema odgovora

U slučaj se uključio i Interpol

FOTO: MUP Srbije

Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić koja je posljednji put viđena 26. ožujka u dvorištu kuće u Banjskom polju, proširila se i izvan granica Srbije. Za djevojčicom je sada raspisana Interpolova potraga. Bečka policija istražuje tragove dobivene u Austriji, a srpska policija nastavlja s radom na domaćem terenu. Ni sedam dana nakon nestanka djevojčice nema odgovora na brojna pitanja u vezi s tim događajem.

Miloš Ilić, Dankin otac, večeras je dao prvu izjavu nakon nestanka svoje kćeri. “Samo želim da se moja Danka vrati kući živa i zdrava! Policija radi svoj posao i ja im vjerujem. Mi kao obitelj ćemo se oglasiti kada sve ovo završi”, rekao je za Blic.

Za Dankom Ilić sada tragaju i policije u drugim europskim zemljama, njezino ime i prezime je na popisu onih za kojima traga Interpol. Srpska policija pretražuje šire područje oko imanja u Banjskom polju, a javnost u Srbiji pomno prati svaku informaciju u vezi s ovim slučajem.

Bila s majkom i bratom

Dosad je utvrđeno da je Danka kobnog dana bila s majkom i bratom u dvorištu kuće u Banjskom polju, gdje ih je majka dovela da se igraju. U jednom trenutku majka je otišla do automobila kako bi uzela vodu za sina, a kada se okrenula Danke više nije bilo.

Obitelj je ubrzo prijavila nestanak. Nekoliko sati kasnije oglasio se i sustav “Pronađi me” i ubrzo su se u borski kraj sjatile desetine policajaca, spasioca i drugih koji su sudjelovali u pretrazi terena.

Ipak, iako je dan njena nestanka do detalja rekonstruiran, a javnost bila upoznata sa svakim korakom spasioca na terenu, brojna pitanja su ostala bez odgovora, piše Nova.rs.

Automobil koji su snimile kamere

Imanje s kojeg je Danka nestala posljednje je u nizu kuća u Banjskom polju, a iza njega je šuma. Pored imanja je put koji vodi ukrug kroz selo. Može se pretpostaviti da njime ide samo netko tko tu živi ili tko se njime namjerno uputio.

Zato je veliku prašinu digla videosnimka nadzorne kamere koja je zabilježila prolazak automobila Fiata Punta. “Vidjelo se kako u 13.10 prolazi majka s djecom u autu našom ulicom. Onda je u međuvremenu prošao Punto”, navodi vlasnica kuće i nadzorne kamere.

“Kasnije je prošao i otac s policijom, sve je to na snimci”, dodala je. Dio medija javio je da je za volanom automobila bio susjed koji je vozio u alkoholiziranom stanju, ali policija ovu informaciju nije ni potvrdila ni demantirala.

Uhićena trojica iz BiH i policajac

Četiri osobe su privedene otkako je počela potraga za malom Dankom – tri osobe iz Bosne i Hercegovine i jedan policajac iz Srbije. Osumnjičeni iz BiH privedeni su nakon što su na društvenim mrežama objavili da imaju informacije o tome gdje se dijete nalazi.

Pretresom prostorija koje koriste utvrđeno je da su te informacije bile lažne. Lisice su stavljene i policijskom službeniku iz Bora. Priveden je zbog sumnje da je odavao informacije o potrazi za djevojčicom.

Podvrgnut je poligrafskom testiranju koje nije prošao. Do sada nije službeno objavljeno o kojim je informacijama riječ i, što je još važnije – kome ih je odavao.

Stigla videosnimka iz Beča

Tijekom vikenda je kao bomba odjeknula informacija da je policija zaprimila novi trag u noći između subote i nedjelje, koju je objavio osobno predsjednik Aleksandar Vučić. Riječ je o videu koji je snimio srpski državljanin nastanjen u Beču.

Video je nastao na tramvajskoj stanici, a na njemu se vidi djevojčica koja podsjeća na Danku. Srpska policija je austrijskoj proslijedila informacije pa su pokrenuli istragu i pozvali građane koji imaju bilo kakvu informaciju da se jave.

Srpska policija se ni o ovoj snimci nije službeno oglasila. Tko je i kada snimio video, na kojem se čini kako se dijete ne odaziva na ime kojim ga zovu žene koje su s njim i zašto autor videa nije odmah o tome obavijestio policiju?