Mladi iznijeli zahtjeve strankama: žele kvalitetne stambene politike, glasanje sa 16, uvođenje Građanskog odgoja

Među ostalim, traže uključivanje mladih u procese donošenja odluka s najmanje 15 posto mjesta u 10 izbornih jedinica

03.03.2020., Zagreb - Trg bana Josipa Jelacica. Uzina na glavnom gradskom trgu. Simpaticnih osam mladih ljudi odlucilo je prizalogajiti na Trgu bana Jelacica te tako iskoristiti uzivanje u lijepom i suncanom vremenu te kvalitetnom obroku. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Mreža mladih Hrvatske (MMH), krovno i u međunarodnim okvirima prepoznato nacionalno tijelo koje predstavlja mlade u Hrvatskoj, uputila je parlamentarnim strankama svoje predizborne zahtjeve. Traže uključivanje mladih u procese donošenja odluka s najmanje 15 posto mjesta u 10 izbornih jedinica.

MMH očekuje od stranaka koje ciljaju na mjesta u Saboru da spremnost na uključivanje mladih u procese donošenja odluka pokažu vlastitim primjerom te da dio mladih, umjesto na dno izborne liste, stave na pozicije s kojih imaju realne šanse ući u Sabor.

Javni stanovi i reguliranje najma

Od parlamentarnih stranaka traže također da se obvežu donijeti kvalitetnu stambenu politiku koja će mladima omogućiti stambeno osamostaljivanje, poput širokog programa izgradnje javnih stanova, povećanja studentskih smještajnih kapaciteta te smanjenja ili ukidanja PDV-a na kupovinu prve nekretnine, ali i reguliranja tržišta najma.

MMH pritom naglašava da sufinanciranje kreditnog zaduživanja nije i ne može biti mjera namijenjena mladima. Zahtjevima od stranaka traže i da se obvežu na poticanje participacije mladih kroz kvalitetnu provedbu Zakona o savjetima mladih te poništavanje njegove sporne izmjene kojom je predviđeno savjetodavno tijelo nadležno svim lokalnim i regionalnim savjetima mladih.

Riječ je, podsjetimo, o izmjeni zakona kojom je HDZ-ova većina kreirala krovni Savjet za mlade koji u praksi okuplja mlade HDZ-ovce. Mreža mladih zbog toga je Ustavnom sudu nedavno podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti navedenih izmjena zakona.

‼️PREDIZBORNI ZAHTJEVI MMH‼️🗣U superizbornoj godini smatramo da je posebno važno uzeti u obzir i adresirati potrebe…

Posted by Mreža mladih Hrvatske – Croatian Youth Network on Monday, March 25, 2024

Žele glasanje sa 16 godina

Dodatno, traže izmjene Ustava s ciljem spuštanja dobne granice za glasanje na 16 godina za izbore na svim razinama, zadržavanje predmeta Politika i gospodarstvo u strukovnim školama te sustavno uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja kao zasebnog predmeta.

MMH traži i da se uspostavi model višegodišnjeg financiranja udruga mladih i za mlade kroz javno tijelo odgovorno za mlade te da se osiguraju sredstva za redovito istraživanje potreba i prioriteta mladih koja će služiti kao osnova pri izradi budućih dokumenata za mlade.

Manje rada na određeno vrijeme

Poručuju i da dostojanstvene radne uvjete ponajprije treba osigurati smanjivanjem udjela rada na određeno vrijeme te informiranjem i osnaživanjem mladih za ostvarivanje svojih prava – kao radnika, samozaposlenih te kao poslodavaca.

Zahtjeve su, napominju, kreirali na temelju istraživanja provedenih u proteklih pet godina kojima su identificirali potrebe i prioritete mladih.