Mladi radnik (23) poginuo u bizarnim okolnostima dok je postavljao optičku mrežu. Optuženi njegovi šefovi

Radnik je na sebi nosio gotovo svu zaštitnu opremu, ali ne i kacigu

FOTO: Marko Jurinec/PIXSELL/Ilustracija

Radnik iz Slavonskog Broda Stjepan Bojko (23), krajem prošle godine poginuo je za vrijeme rada. Nesreća se dogodila 20. prosinca, a preminuo je dan kasnije.

Bojko je nastradao tijekom postavljanja optičke mreže u Sikirevcima. Nije imao kacigu, a nesreća se dogodila nakon što je automobil kojim je upravljala N.P. povukao optički kabel koji je radnika povukao za sobom.

Bojko je nakon toga pao prvo na kombi i zatim završio na tlu. Dobio je višestruke prijelome, izljeve i ugruške, a umro je u brodskoj bolnici manje od 24 sata nakon nesreće.

Nije nosio kacigu

Policija je provela očevid, tužiteljstvo je odradilo istragu i zbog nesreće su optuženi šefovi mrtvog radnika – Miroslav K. (38) i Krunoslav M. (43). Nalaze se pod optužbom zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz nehaja te im se na teret stavlja da nisu poduzeli sve potrebne sigurnosne radnje prema relevantnim zakonima, piše Jutarnji.

Krunoslav M. tvrdi da tog dana nije bio na poslu i da prije nesreće dva tjedna nije dolazio na posao zbog loših odnosa s tvrtkom. Miroslav K. se branio šutnjom. Ipak, unatoč tomu što je Krunoslav M. dao otkaz, i dalje je na sudu branio tvrtku. “Stjepan Bojko je imao svu potrebnu opremu, imao je kacigu, ali ne znam je li ju nosio. Išao je na osposobljavanje i imao ju je obavezu nositi”, rekao je.

Krešimir F., Stjepanov kolega, na sudu se prisjetio tog kobnog dana. Rekao je da je Stjepan na sebi imao zaštitni pojas, radnu odjeću i obuću, ali ne i kacigu te da na cesti nisu bili postavljeni znakovi upozorenja o radovima u tijeku.

Niz propusta

Državni inspektorat je inspekcijskim nadzorom utvrdio niz propusta u primjeni mjera zaštite na radu. Tvrtka Netoptik nije uspostavila odgovarajuću privremenu regulaciju prometa kako bi se promet sigurno odvijao i radovi nesmetano izvodili.

Državni inspektorat je u inspekcijskom nadzoru utvrdio niz propusta u primjeni mjera zaštite na radu tvrtke Netoptik. Ključni propusti uključuju nedostatak odgovarajuće privremene regulacije prometa na gradilištu, nedostatak procjene rizika za poslovanje te nedostatak pružanja svih potrebnih informacija o zaštiti na radu i rizicima za sigurnost i zdravlje preminulom radniku.

Dodatno, tvrtka je dopustila radniku postavljanje optičke telekomunikacijske mreže, iako nije ispunjavao posebne uvjete glede zdravstvenog stanja, jer nije bio upućen na pregled specijalistu medicine rada. Također, obje tvrtke na gradilištu nisu osigurale radnicima zaštitne kacige, unatoč tome što su iste bile zadužene, a nitko od nadređenih nije bio prisutan na gradilištu tog dana.