Mnoge će zanimati vijest da će ove godine ipak biti subvencija za električne aute. Otkriveno kada kreću prijave i što se mijenja

Ove će godine na raspolaganju biti najveći iznos dosad

23.08.2022., Zagreb - Punjenje elektricnog automobilia, ilustracija.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Ove godine, za razliku od prošle, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost čini se neće preskočiti poticaje za električna ili hibridna vozila. Aleksandar Halavanja iz Fonda rekao je HRT-u da će Fond krajem ožujka objaviti javni poziv za sufinanciranje kupnje električnih vozila. Prijave će početi početkom travnja.

Na javni poziv moći će se prijaviti punoljetne osobe s prebivalištem u Hrvatskoj, a kasnije će se raspisati i poziv za gospodarske subjekte.

Halavanja kaže da će poziv biti sličan kao i prethodnih godina, a najveća je novost ograničenje cijene električnog vozila, točnije od 50 tisuća eura s PDV-om. ”Ljudi će moći dobiti bespovratna sredstva u iznosu od 9000 eura za M1 kategoriju vozila ili do 40 posto sredstava investicije vozila”, pojasnio je.

Najpopularniji modeli

Na pitanje o distributerima, Halavanja kaže da ponedjeljka oni počinju s prijavama u aplikaciju. Javni poziv za iskaz interesa je već objavljen. Ove će godine na raspolaganju biti najveći iznos dosad, odnosno 15 milijuna eura samo za građane među kojima su najpopularniji Renault Twingo, Dacia i Tesla. ”Naravno, imate i L1 do L7 kategorije, to su mopedi, skuteri, motori, quadovi, manja vozila koja građani isto vole uzimati”, dodao je Halavanja.

Za manja vozila subvencionira se 2500 eura, odnosno 40 posto. Poticaji u iznosu do 5000 eura mogu se dobiti i za plug-in hibride, odnosno vozila s kombinacijom benzinskog motora i električne energije. Iz Fonda očekuju da će subvencionirati do 2000 prijava. U Hrvatskoj je zasad registrirano više od 7000 električnih vozila, od kojih je Fond sufinancirao oko 60-70 posto.