MORH upozorava da će sutra biti jake buke i gužvi. Konačno nam stižu slavni Rafalei

Stiže šest od ukupno 12 borbenih aviona

FOTO: AFP

Ministarstvo obrane upozorava na pojačanu buku i pojačan cestovni promet oko zračne luke jer u Zagreb sutra stiže prvih šest borbenih aviona Rafalei. Avioni bi trebali doletjeti oko 12:30 u vojarnu “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici.

Riječ je o prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona koje je Hrvatska naručila od Francuske. Avione Rafale iz vojne baze kod Bordeauxa dovoze piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, objavilo je ranije ministarstvo. Piloti su prošli kroz višemjesečnu edukaciju na avionima.

“Tijekom dolaska aviona može se očekivati pojačana buka, uobičajena tijekom letova zrakoplova. Također, očekuje se i pojačan cestovni promet na području Međunarodne zračne luke Dr. Franjo Tuđman“, priopćio je MORH.

Na svečanosti brojni uzvanici

Svečanosti će prisustvovati brojni državni dužnosnici, predstavnici Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, Ureda Predsjednika RH, civilni i vojni uzvanici, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Michael Križanec.

Ukupno u Hrvatsku stiže 12 korištenih aviona Rafale F3-R (deset jednosjeda i dva dvosjeda). Uz njih dolazi i simulator letenja koji će omogućiti cjelovit spektar obuke i validaciju taktike, zemaljska i ispitna oprema, pričuvni dijelovi i sveobuhvatna potpora ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u Francuskoj i Hrvatskoj.

Cjelokupna potpora ugovorena je do zadnjeg kvartala 2026. kao i jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po isporučenom avionu, motoru, opremi i pričuvnim dijelovima, javlja MORH.