Video. Rafalei sletjeli na Pleso. Milanović pohvalio sve one koji su radili na ovom poslu pa citirao francuskog revolucionara

Hrvatska je za ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona izdvojila 1,13 milijardi eura

FOTO: PIXSELL

Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je došlo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.


Ključni događaji


Milanović: ‘Oni koji su radili na ovome su napravili dobar posao’

Predsjednik Zoran Milanović je rekao da je ovo velik i lijep dan za Hrvatsku. Pohvalio je one koje su radili na ovome i poručio da su bez dileme napravili dobar posao.

“Ovo je prilika da se prisjetimo onih na koje je podsjetio Anušić, ekipu iz Čepina koja je prva branila hrvatsko nebo i pritom i ginula. Tu su i ljudi koji su u teškim vremenima uzeli ono što je naše, a to su zrakoplovi bivše JNA. Ti prvi momci bili su preteča ovih danas”, rekao je.

Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su “dali čudo”.

“Dužno smo im, kao i Danijelu Boroviću koji je preletio i prenio u Hrvatsku prvi borbeni zrakoplov u veljači 1992. iz Bihaća. Protiv tog čovjeka je i dalje na snazi optužnica za ratni zločin u Beogradu i dužni smo da se te stvari riješe. To je prošlost, a ovo je budućnost. Ove zrakoplove vidim kao jedan veliki buffet sa stola s kojeg mi ne možemo uzeti sve”, dodao je.

Pozvao je na hrabrost, ali i razboritost te citirao francuskog revolucionara Georgesa Dantona na francuskom jeziku. “Da bismo pobijedili, treba nam odvažnost, odvažnost i još više odvažnosti”, zaključio je predsjednik.

Igor Kralj/PIXSELL

Jandroković: ‘Rafalei važan element odvraćanja’

Gordan Jandroković je rekao kako Rafalei predstavljaju izniman doprinos našoj nacionalnoj sigurnosti i važan element odvraćanja.

“Snažno pridonose našem međunarodnom pozicioniranju. Vjerujem da će ovi zrakoplovi promijeniti mjesto Hrvatske na europskom nebu”, rekao je Jandroković.


Plenković se zahvalio Krstičeviću i Banožiću

Tehnički premijer Andrej Plenković je u svom govoru istaknuo kako Hrvatska Rafaleima stječe snagu “odvraćanja kakvu do sada nismo imali, jačamo strateško partnerstvo s Francuskom i to mijenja naš međunarodni položaj, pa i naše položaje u NATO-u i EU-u”.

“Želim zahvaliti svima koji su radili na ovom projektu. Od početka smo ovo uspjeli dovesti do kraja”, dodao je, a zahvalio se i bivšem ministru obrane Damiru Krstičeviću.

“Nismo uspjeli u prvom pokušaju kada F-16 nije došao u Hrvatsku, ali naučili smo lekcije i krenuli u drugi proces koji su vodili admiral Hranj i moj predstojnik Frka Petešić, a zahvaljujem i bivšem ministru Banožiću”, naveo je.

Igor Kralj/PIXSELL

Anušić: ‘Prisjetimo se četvorice heroja’

Tehnički ministar obrane Ivan Anušić rekao je kako su im srca puna ponosa, a prisjetio se i četvorice heroja, hrvatskih pilota koji su tijekom Domovinskog rata letjeli iznad Vukovara i istočne Slavonije.

“Napravili su preko 35 borbenih letova iznad Vukovara i istočne Slavonije s poljoprivrednim avionima. Improvizirali su sve, polijetali su po mraku, vraćali su se ujutro. Nije ih JNA mogla srušiti sve do 2. prosinca 1991. kada su nedaleko Otoka strušeni i izgubili svoje živote. Oni su znali da ne mogu puno učiniti, ali da mogu moralno pomoći”, rekao je.

Posebno se potom tehnički ministar zahvalio svom šefu, tehničkom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

“Prvi i osnovni zadatak ovih borbenih aviona je odvraćanje od onoga što nam prijeti”, dodao je.


Kundid: ‘Borbeni avioni su simbol moći’

Danas počinje nova era u ratnom zrakoplovstvu, rekao je načelnik Glavnog stožera general pukovnik Tihomir Kundid.

“Ovim zrakoplovima imamo pristup novoj vrhunskoj vojnoj tehnologiji. Borbeni avioni su simbol borbene moći, ali i sredstvo odvraćanja. U eri suvremenih ratova koji su prožeti visokom tehnologijom ratno zrakoplovstvo ima svoje posebno mjesto i ulogu”, rekao je.

Zahvalio se potom svima koji su dali doprinos u nabavi zrakoplova te dodao kako oni predstavljaju eksponencijalan skok borbene sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.


Križanec: ‘Bit ćemo domovini vjerni’

Zapovjednik hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec zahvalio se svima koji su zaslužni što su Rafalei danas stigli u Hrvatsku.

“Među nama su oni koji su najzaslužniji za ove avione koji će braniti naše nebo. Među nama su i branitelji koji su gradili Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i branili domovinu. Oni su vjerovali. Među nama su i najviši politički državnici, ali i vojni dužnosnici i domoljubi. Među nama nažalost nisu oni koji su poginuli za ovu zemlju”, rekao je Križanec, prenosi N1.

“Mi ćemo biti spremni ispuniti vašu vjernost i bit ćemo domovini vjerni”, dodao je.


Državni vrh razgledao Rafale. Plenković: ‘Milanović je tu? I mi smo’

Državni vrh razgledao je Rafale. “Ostvarili smo san. Razgovarao sam i s pilotima i puno im je srce”, rekao je tehnički premijer Andrej Plenković za N1.

Na konstataciju novinarke kako je predsjednik Milanović došao na svečani doček Rafalea, Plenković je slegnuo ramenima i rekao: ‘I mi smo tu’.

Potom je rekao da razgovarali nisu, a na pitanje jesu li se pozdravili odgovorio je da ne zna.

Igor Kralj/PIXSELL
N1 screenshot
N1 screenshot
Igor Kralj/PIXSELL

Parking u hangarima

Rafalei će, dok nisu u zraku, biti parkirani u ovim hangarima u vojarni.

Igor Kralj/PIXSELL

MORH: ‘Povijesni trenutak’

“Povijesni trenutak za Hrvatsku, Hrvatsku vojsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Šest višenamjenskih borbenih aviona Rafale sletjelo u vojarnu vojarnu “Pukovnik Marko Živković” na zagrebačkom Plesu”, napisao je MORH na X-u, bivšem Twitteru.


Loše vrijeme onemogućilo prelet Rafalea

Kako piše N1, zbog kiše i lošeg vremena onemogućen je prelet Rafalea koji su sletjeli jedan po jedan zbog oblaka. Radi se o radarskom razdvajanju.

Igor Kralj/PIXSELL

Sletio prvi Rafale

Prvi hrvatski Rafale upravo je sletio na pistu vojarne “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

Zeljko Lukunic/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zeljko Lukunic/PIXSELL
N1 screenshot

Piloti iz kokpita Rafalea poslali poruku hrvatskim građanima

  • Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas su oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe.

U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati.

Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku hrvatskim građanima s povijesnog preleta: “Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!”


Stigli brojni uzvanici

Brojni uzvanici stigli su na svečani doček Rafalea u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu. Na svečanost su došli predsjednik RH Zoran Milanović, tehnički premijer Andrej Plenković, tehnički ministar obrane Ivan Anušić, tehnički ministar branitelja Tomo Medved, tehnička ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, načelnik Glavnog stožera OSRH Tihomir Kundid

Zoran Milanović Igor Kralj/PIXSELL
Andrej Plenković Igor Kralj/PIXSELL
Nina Obuljen Koržinek Igor Kralj/PIXSELL

 

Tehnički ministar obrane Ivan Anušić u društvu ostalih HDZ-ovih tehničkih ministara Igor Kralj/PIXSELL
Načelnik Glavnog stožera OSRH Tihomir Kundid Igor Kralj/PIXSELL

Rafalei ušli u hrvatski zračni prostor

  • Prvi Rafalei već su ušli u hrvatski zračni prostor, javlja Dnevnik.hr. Kako je ranije objavio MORH, Rafalei će na hrvatsko tlo sletjeti u 12.30 sati.

Svečani doček održat će se u Vojarni “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici s početkom u 12.30 sati.


Za kupnju Rafalea smo izdvojili 1,13 milijardi eura

  • “Povijesnim preletom od Bordeauxa do Zagreba, u trajanju od jednog sata i četrdeset minuta, piloti pobjedničke Hrvatske vojske u Hrvatsku će dovesti moćne lovce i nove zaštitnike našeg zračnog prostora”, najavio je prije dva dana ministar obrane Ivan Anušić na društvenoj mreži X.

Hrvatska će vojska tako imati moderniziranu borbenu letačku flotu, što predstavlja najveće ulaganje Vlade i Ministarstva obrane u obrambene snage, poručio je resorni ministar.

Odluku o kupnji borbenih aviona Rafale, Vlada je donijela 28. svibnja 2021.godine, kada je zadužila Ministarstvo obrane da provede sve potrebne radnje u vezi sklapanja ugovora između Hrvatske i Francuske. Taj su ugovor 25. studenoga iste godine potpisali tadašnji ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly, u sklopu službene posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj.

Za kupnju Rafalea iz državnog je proračuna osigurano ukupno 1,13 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2026.godine. Za ovu je godinu predviđeno oko 225 milijuna eura, za sljedeću 65 milijuna, dok će se iz proračuna za 2026. godinu izdvojiti oko 18 milijuna eura.

Primopredaja prvog aviona Rafale održana je 2. listopada prošle godine u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan. Do kraja ove godine u Hrvatskoj bi trebalo biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. godine očekuju se i preostala četiri aviona.


Obuka hrvatskih pilota

  • Obuka pilota višenamjenskih borbenih aviona savezničkih i partnerskih država trebala bi se provoditi i u Hrvatskoj, odnosno u Središtu za obuku pilota borbenih zrakoplova (Fighter Pilot Training Center, FPTC) čije je osnivanje podržala Vlada, a predviđeno je da ono s radom počne 2026. godine.