Mozak masovnog ubojice iz SAD-a poslan na analizu. Postoji sumnja da je boravak u vojsci ostavio posljedice

Robert Card se nakon krvavog pohoda u kuglani i baru ubio

FOTO: Anadolu via AFP

Što je dovelo do toga da 40-godišnji Robert Card 25. listopada krene u krvavi pohod i upuca 18 ljudi u u kuglani i kafiću u američkoj saveznoj državi Maine – mogla bi razjasniti analiza tkiva njegova mozga.

Naime, Card je bio američki vojni rezervist te certificirani instruktor za vatreno oružje i postoji zabrinutost da njegov čin ima veze s opetovanom izloženošću eksplozijama dok je obučavao kadete o puškama, granatama i protutenkovskom oružju.

Inače, ovaj masovni ubojica pronađen je mrtav nakon dva dana potrage. Počinio je samoubojstvo. Državni medicinski istražitelj sada želi vidjeti je li možda ozljeda mozga doprinijela njegovom ponašanju koje je dovelo do masovne pucnjave.

Čuo glasove, bio paranoičan

Prijatelji i obitelj rekli su da je ljetos pokazivao znakove paranoidnog ponašanja dok je obučavao regrute u West Pointu u New Yorku te da je bio primljen u psihijatrijsku bolnicu na dva tjedna. Rekli su i da je čuo glasove i vjerovao da ga drugi optužuju da je pedofil.

Cardovi kolege bili su toliko zabrinuti da mu je pristup oružju bio ograničen kada je napustio bolnicu, piše Sky News. Glasnogovornik medicinskog istražitelja rekao je da je laboratorij u Massachusettsu analizirao Cardovo moždano tkivo zbog “zbog kombinirane povijesti vojnog iskustva i akcija”.

Utjecaj izloženosti eksplozija

Uzorci tkiva mozga masovnog ubojice poslani su stručnjacima za kroničnu traumatsku encefalopatiju (CTE), neurološki poremećaj koji se može javiti nakon repetitivnih trauma glave ili eksplozivnih ozljeda, a može uključivati ​​simptome depresije, ljutnje i zaboravnosti. Rezultati analize mozga ubojice očekuju se kroz šest do osam mjeseci, piše CNN.

Pentagon je rekao da je vojska bila uključena u studije o utjecaju tzv. “nadtlaka eksplozije” te da smanjuje izloženost vojnika eksplozijama dok ne stignu rezultati analize.