Foto. Možda i najluđa vijest ovog vikenda: neki tip iz Amerike u garaži brižno čuvao neaktivnu nuklearnu raketu

Na nuklearnu raketu nije bila pričvršćena bojeva glava

Raketa u SAD-u
FOTO: Bellevue Police

Policija države Washington priopćila je da je u garaži obiteljske kuće u gradu Bellevueu pronađena stara zahrđala raketa. Navode da je riječ o neaktivnom nuklearnom projektilu.

Za raketu se doznalo nakon što je vojni muzej u državi Ohio prijavio da im je ponuđena prilično neobična donacija. Policija je poslala bombaški tim u dom potencijalnog donatora.

U priopćenju policije navode da je riječ o raketi Douglas AIR-2 Genie. “To je nenavođena raketa zrak-zrak koja je dizajnirana za nošenje nuklearne bojeve glave W25 od 1,5 kt”, dodaju.

Nije bila opasna za ljude

Na raketi nije bilo bojeve glave pa nije bilo nikakve opasnosti za stanovništvo. “U osnovi, ovo je samo spremnik plina za raketno gorivo”, objasnio je glasnogovornik policije Bellevuea Seth Tyler.

Raketa u SAD-u
Bellevue Police

Dodaje da se ne radi o ozbiljnom događaju. “Zapravo, član našeg odjela za bombe me pitao zašto objavljujemo vijest na zahrđalom komadu metala”, rekao je Tyler.

Poziv policiji stigao je iz Nacionalnog muzeja američkih zračnih snaga u blizini Daytona u državi Ohio. Donator želi ostati anoniman i krajnje je iziritiran medijskim pisanjem te nije očekivao dolazak policije, piše BBC.

Kupljena s imanjem

“Ljubazno nam je dopustio da pogledamo projektil i utvrdimo da je siguran”, rekao je Tyler. Vlasnik rakete kazao je policiji da je ona ranije pripadala susjedu koji je umro te je kupljena zajedno s imanjem.

“Predmet je neaktivan i vojska nije bila zainteresirana za njegovo preuzimanje pa ga je policija ostavila vlasniku kako bi ga restaurirao za izlaganje u muzeju”, navodi se u priopćenju policije.

Raketu su koristili SAD i Kanada tijekom Hladnog rata. Prvo i jedino lansiranje ovakve rakete Genie bilo je 1957., a proizvodnja je završila 1962. Policija je objavila i fotografiju slične rakete za usporedbu.

Raketa
Bellevue Police