Možemo, HDZ i bivši bandićevac se svađali na radiju oko kaosa sa smećem: 'Građani ne vjeruju analizama kvalitete zraka'

Epidemiolog Kolarić kaže da, iako smrdi, zrak nakon odrona ne utječe na zdravlje

FOTO: HRT/Screenshot

Drama sa smećem na Jakuševcu – nakon što je u novom urušavanju otpada jedan radnik teško ozlijeđen te mu je amputirana ruka – bila je tema emisije U mreži Prvog Hrvatskog radija. Marina Ivandić iz Možemo kazala je da je očevid u tijeku te da inspekcije moraju utvrditi što se dogodilo.

“Grad je angažirao i nezavisnog sudskog vještaka kako bi dodatno utvrdio što se dogodilo. Budući da odlagalište održavaju privatne firme, tamo sudjeluje i Čistoća, treba vidjeti je li netko pogriješio, utvrditi odgovornost, sankcionirati i napraviti sanaciju, kako se ne bi ponovio incident”, rekla je.

‘Smrdi, ali ne utječe na zdravlje’

Branko Kolarić iz SDP-a rekao je da se mora osigurati da radnici bez straha idu na posao. Što se tiče kvalitete zraka, tvrdi da je sve ispod granica koje utječu na fizičko zdravlje.

“Ovaj miris što se osjeća nakon ovog odrona je nešto što utječe na kvalitetu života i ljudi imaju pravo na zrak koji ne smrdi, ali to ne utječe na fizičko zdravlje. Bilo je nešto više lebdećih čestica koje se javljaju kad je magla, u jutarnjim satima, ali to nema veze s odronom na Jakuševcu”, rekao je Kolarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Lovrić: ‘Prikrivaju se tragovi’

Nezavisni gradski zastupnik Ivica Lovrić, nekada bliski suradnik pokojnog Milana Bandića, istaknuo je da građani ne vjeruju analizama kvalitete zraka.

“Informacije govore da je do 1000 puta iznad dopuštenog količina metana prekjučer bila prije eksplozije. Bila je velika koncentracija magle koja je nisko, metan nije mogao odlaziti u atmosferu. Kad dolazi do “idealnog omjera” kisika i metana, dolazi do eksplozije, koja se dogodila. Zato vam građani ne mogu vjerovati. Inzistiram na nezavisnim mjerenjima. To gradska vlast treba naručiti i platiti”, rekao je.

Ustvrdio je kako je politički krivac gradonačelnik Tomislav Tomašević, a da će istraga utvrditi tko je kazneno odgovoran. “Apeliram na DORH, policiju i inspektorat, da žurno ubrzaju svoj rad. Mi nemamo završenu istragu za prvi odron, a već se na tom mjestu jučer dovozio novi otpad. Možemo reći da se prikrivaju tragovi. Zadnje dvije godine na jakuševačko brdo dovozi se ono što se ne smije dovoziti, a to je biootpad”, tvrdi.

‘Tomašević licemjeran i laže’

Mario Župan iz HDZ-a rekao je kako je sad “definitivno utvrđeno” da je Tomašević “licemjeran i da laže”.

“Potvrđeno je da je HDZ u pravu i da se vozio biootpad. Vjerujemo državnim i gradskim institucijama da će utvrditi kaznenu, prekršajnu i sve ostale odgovornosti. Gradske službe i Holding izgubili su se u vođenju. Sa svim otpadom i Jakuševcem upravlja zagrebačka Čistoća…. četiri privatne firme samo razvrstavaju i zakopavaju otpad, a jedna od njih se bavi plinom. Isključivu odgovornost za Jakuševec ima gradonačelnik Grada Zagreba, Holding, i direktor Čistoće, Davor Vić, koji treba dati ostavku”, poručio je.