Mučna snimka iz Slavonije. Mrtve svinje na hrpi, kamion iz Radmanove živodernice u kanalu, seljaci psuju ministra

'Sramota, sramota je što nam rade. Uništavaju nas', kaže ogorčeni svinjogojac

Eutanazirane svinje ponovno su satima čekale mimo svih sanitarnih propisa u selu Korođ u Općini Tordinci. Videozapis na slavonskom imanju do kojeg smo došli snimljen je 4. studenoga ove godine. Na snimci se vidi kako je kamion Agroproteinke zapeo u kanalu. Poljoprivrednik iz Korođa snima incident i govori “Sramota, sramota, sad ću vam pokazati svinje koje još nisu utovarili. Uništavaju nas”.

U jednom trenutku ljutit na poduzeće Agroproteinka spominje ministra Gordana Grlića Radmana čija je obitelj vlasnik te tvrtke koja jedina u Hrvatskoj obavlja posao odvoza i saniranja usmrćenih životinja. “J***te Radman i svi. Sramota za državu. Zdrave su svinje tu na hrpi. Svinje stoje, za koga? Za Plenkija, za Radmana, za Zokija!”

U rujnu je, kako smo tada pisali, poljoprivrednik iz Andrijaševaca nedaleko od Vinkovaca snimio kako su mrtve svinje ostavljene da leže na ulici te se također čekalo da po lešine dođe vozilo Agroproteinke.

Unosni ugovor s državom

Podsjetimo, tvrtka Agroproteinka u vlasništvu obitelji ministra Gordana Grlića Radmana potpisala je u prosincu 2017. godine ugovor o koncesiji s državom za obavljanje poslova sakupljanja, prerade i uklanjanja nusproizvoda životinjskog podrijetla koji nisu za prehranu ljudi.

Agroproteinka je došla u fokus javnosti kada su mediji objavili da ministar u svoju imovinsku karticu nije upisao suvlasničke dividende koje je dobio od obiteljske tvrtke i to u milijunskom iznosu.

U ugovoru je navedeno da je Agroproteinka jedina tvrtka u zemlji koja se bavi takvom djelatnošću, a potpisnici su direktor tvrtke: ministrov brat Ivica Grlić Radman i bivši ministar Tomislav Tolušić, protiv kojeg je Uskok u međuvremenu podignuo optužnicu.

Koncesija na 10 godina

Prema ugovoru, Agroproteinka je dobila koncesiju na deset godina, a koncesijska naknada koju tvrtka uplaćuje u državni proračun iznosi 1,3 posto godišnjeg prihoda koji Agroproteinka ostvari za obavljanje poslova.

Vlada je novim rebalansom proračuna Grlićevoj tvrtki dala dodatnih dva milijuna eura zbog svinjske kuge pa će tako Agroproteinka od Ministarstva poljoprivrede za usluge sakupljanja i uklanjanja mrtvih svinja u 2023. godini dobiti ukupno osam milijuna eura.

Svinjogojci nezadovoljni državom

Svinjogojci su nezadovoljni reakcijom države na krizu prije desetak dana održali prosvjed u Vinkovcima.

Od Vlade i resornog ministarstva tražili su prestanak eutanazija zdravih svinja te dozvolu prometovanja svinja i svinjskog mesa zdravih svinja. Traže i dozvolu svinjokolja te poništenje kategorizacije svih OPG-ova jer za nju još, kako kažu, nisu spremni.

Na prosvjed su stigli s puno transparenata čije poruke su najčešće upućene vladajućima. Na jednom ogromnom pisalo je: “Eutanazirajte HDZ”.