Musk potajno razgovarao s Rusima, ugasio Starlink i sabotirao veliki ukrajinski napad? 'Bio je zabrinut zbog mini Pearl Harbora'

Musk se bojao ruskog napada nuklearnim oružjem, navodi se u njegovoj novoj biografiji

SpaceX, Twitter and electric car maker Tesla CEO Elon Musk looks on as he speaks during his visit at the Vivatech technology startups and innovation fair at the Porte de Versailles exhibition center in Paris, on June 16, 2023. (Photo by Alain JOCARD / AFP)
FOTO: AFP

Elon Musk je prošle godine potajno naredio svojim inženjerima da isključe satelitsku komunikacijsku mrežu Starlink njegove tvrtke u blizini obale Krima kako bi spriječili tajni ukrajinski napad na rusku pomorsku flotu, navodi se u novoj biografiji Waltera Isaacsona jednostavnog naslova “Elon Musk”.

“Kako su se ukrajinski dronovi s eksplozivom približavali ruskoj floti, izgubile su vezu, a zatim ih je more izbacilo na obalu”, piše Isaacson.

Muskova odluka, zbog koje su ga ukrajinski dužnosnici molili da ponovno uključi Starlink, bila je potaknuta njegovim strahom da će Rusija na ukrajinski napad odgovoriti nuklearnim oružjem, navodi se u knjizi koja bi trebala biti objavljena 12. rujna, piše CNN.

Musk je počeo preispitivati svoju donaciju

Kako piše Isaacson, Musk je bio zabrinut zbog “mini Pearl Harbora”. Musk je, htio to ili ne, postao mešetar moći kojeg američki dužnosnici nisu mogli ignorirati.

Nakon što je Rusija poremetila ukrajinske komunikacijske sustave neposredno prije svoje invazije, Musk je pristao Ukrajini donirati Starlink koji se pokazao ključan za ukrajinske vojne operacije.

Iako su mobilne i internetske mreže bile uništene, Starlinkovi terminali omogućili su Ukrajini da se bori i ostane povezana. Ali kada je Ukrajina počela koristiti Starlink terminale za ofenzivne napade na Rusiju, Musk je počeo preispitivati tu odluku.

‘Starlink nije trebao biti uključen u ratove’

“Kako sam ja u ovom ratu? Starlink nije trebao biti uključen u ratove. Bilo je to tako da ljudi mogu gledati Netflix, odmarati se i obrazovati se, a ne napadati dronovima”, rekao je Musk Isaacsonu.

Musk je u vezi situacije razgovarao s Jakeom Sullivanom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost američkoga predsjednika Joea Bidena, glavnim američkim generalom Markom Milleyem i ruskim veleposlanikom u SAD-u.