Muškarac koji je novinarki u Slavonskom Brodu izrekao užasne prijetnje dobio 10 mjeseci zatvora uvjetno

Iako je uvjetna, HND je pozdravio ovu presudu i zahvalio policiji i sudu na brzoj reakciji

FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija

Muškarca koji je prijetio smrću novinarki lokalnog 035-portala, Nikolini Martinović, Općinski sud u Slavonskom Brodu osudio je na kaznu zatvora od 10 mjeseci uvjetno. Inače, prema Kaznenom zakonu, napad na osobe koje rade posao u javnom interesu, a među njima su i novinari, može se sankcionirati kaznom u trajanju od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Podsjetimo, 28-godišnjak je u srpnju ove godine u Slavonskom Brodu telefonom nazvao Nikolinu Martinović, glavnu urednicu portala 035-portal.hr zbog njegovih prometnih prekršaja koje je počinio na području mjesta Tomica te od nje zatražio da ukloni za njega sporni objavljeni članak.

Kako stoji u presudi, ako to ne učini, u nakani zastrašivanja rekao je „da će ju ubiti, obrisati s njome pod, jer joj je jezik brži od pameti, što je kod oštećene izazvalo osjećaj straha i nesigurnosti za vlastiti život“.

‘Važno je da institucije reagiraju’

Hrvatsko novinarsko društvo (HND), koje je pomno pratilo ovaj slučaj te najoštrije osudilo prijetnje, komentiralo je presudu.

“HND pozdravlja ovu presudu. Iako je uvjetna, važno je da institucije reagiraju i da oni koji se usude prijetiti našim kolegicama i kolegama znaju da će na ovaj ili onaj način biti sankcionirani. To je dobra i jasna poruka. Hvala policiji i sudu na brzoj reakciji. HND će uvijek biti uz svoje kolegice i kolege”, poručio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Inače, kako stoji u presudi, kazna se neće izvršiti ako okrivljenik u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.