Muškarca u Britaniji napala dva psa, umro je u bolnici. Premijer: 'Zabranit ćemo pasminu američki bully XL'

Ovo je tek jedan u nizu napada ove pasmine u Velikoj Britaniji

American XL Bully Dog
'Good Morning Britain' TV show, London, UK - 11 Sep 2023,Image: 804504883, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial use only, Model Release: no
FOTO: Profimedia/Ilustracija

Nakon najnovijeg napada na čovjeka sa smrtnim ishodom, Velika Britanija odlučila je zabraniti pasminu američki bully XL. Premijer Rishi Sunak najavio je će biti zabranjeni do kraja godine, dodavši da “dijeli užas nacije” u vezi s nizom ozbiljnih napada pasa.

Posljednja žrtva je 52-godišnji Ian Price koji je jučer u napadu dva psa zadobio višestruke ozljede opasne po život te je naposljetku preminuo u bolnici. Prema prvim informacijama, policija vjeruje da su u pitanju američki bullyji XL, prenosi Sky News. U međuvremenu je uhićen 30-godišnji muškarac “koji je bio zadužen za pse”.

‘To nije šačica loše dresiranih pasa’

Prije nešto manje od tjedan dan jedan od ovih mišićavih pasa bio je uključen u napad na 11-godišnju djevojčicu koja je sa sestrom išla u trgovinu u engleskom gradu Birminghamu. “Jasno je da se ne radi o šačici loše dresiranih pasa, to je obrazac ponašanja i to se više ne može nastaviti”, rekao je Sunak u video poruci.

U travnju je 65-godišnakinja ubijena nakon što je pokušala prekinuti tučnjavu između svoja dva američka bullyja u Liverpoolu. Prema kampanji Bully Watch, koja se zalaže za zabranu prodaje i uzgoja velikih pasa bully XL, pasmina je odgovorna za više od polovice svih smrtonosnih napada pasa u Britaniji prošle godine.

Bully XL izvorno su uzgojeni od američkih pit bull terijera i američkih stafordskih terijera i prvi put su se pojavili u Ujedinjenom Kraljevstvu oko 2014. ili 2015., a broj ovih pasa naglo raste posljednjih godina, rekli su iz Bully Watcha. Mogu težiti i preko 60 kilograma, a već su zabranjeni u Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Neke organizacije smatraju da zabrana nije rješenje

Sunak je zatražio od policije i stručnjaka da definiraju pse bully XL, što je prema njegovim riječima prvi korak, a zatim će, nada se premijer, do kraja godine biti donesena i zabrana.

Brojne britanske dobrotvorne organizacije za dobrobit životinja, uključujući RSPCA, rekle su ovaj tjedan da zabrana određenih pasmina pasa nije rješenje.

U zajedničkom su priopćenju umjesto toga okrivili “neodgovoran uzgoj i vlasništvo” i rekli da bi se vlada umjesto toga trebala usredotočiti na “propise o kontroli pasa i na promicanje odgovornog posjedovanja pasa i dresure”.